E-knihy
21. 3. 2023, WEBREDAKTOR

E-knihovna připravila nový ediční plán na období jaro – léto 2023. Co v něm najdete? Knihu André Gidea Návrat ze sovětského svazu, napsanou v třicátých letech minulého století. Nebo básnickou sbírku Radka Malého Větrní, která vyšla v roce 2005. A mnoho dalšího.

Ediční plán

Editorial

Naši milí čtenáři,
rádi bychom opět napsali něco na úvod k představení vydavatelských plánů
E-knihovny pro první pololetí tohoto roku, ale slova se jaksi vzpírají skutečnosti, k níž bychom měli něco poznamenat. Co se děje kolem nás, a ten okruh uvažujme nejen v úzkých (třeba jako čtenářský koutek v oblíbeném křesle), ale též v nejširších dimenzích (třeba jako celý svět), je pro většinu z nás něco, co jsme si dosud neuměli představit. Sotva jsme se otřepali ze zcela nečekané a fantasmagorické covidové dvouletky, odehrávají se před našimi zraky nové spektákly.
V obdobích, kdy si jedinec běh dějin nějak nedokáže vysvětlit, utíká se obvykle k poučení či útěše historií již dávnější, zhodnocenou, probádanou, pro niž neplatí, že nevíme, jak to dopadne, jak se s tím lidé vyrovnají, jaké si vezmou poučení a jak zkušenost přetaví. Bývá zajímavé sledovat paralely i paradoxy a doufat v budoucnost s optimismem. A jindy a jinému zase v zapeklitých dobách pomůže odpoutat mysl a vydat se do světa fantazie, napětí, dobrodružství, nechat se strhnout osudem literárním a odpočinout si od reality.
Nejsnáze přitom do jiného života vklouzneme v dramatech, míněn literární druh, a při jejich četbě může naše obrazotvornost a převtělovací schopnost ještě lépe než při jejich sledování na jevišti pracovat na plné obrátky – vyzkoušejte. Zaručeně hojivou sílu má pak poezie, lyrická, patetická, odhodlaná, hravá, sebezpytná, burcující, mile starosvětská i inspirativně moderní.
Pro každý čtenářský a lidský typ máme opět něco a v katalogu je uloženo již více než 2 800 titulů. Vybrat si tak jistě lze pro nejrůznější příležitost, náladu a potřebu. Na následujících stránkách je upozornění na to nejzajímavější, co pro vás chystáme. Ať už dáváte přednost jakémukoliv druhu čtenářského zážitku, přejeme vám hlavně vše dobré a aby skončil nelehký rok 2023 velkým happy endem.

Redakce MKP

Ukázka

Radek Malý
Pod Prahou

Ó eskalátor Ten my v Olomouci
máme jen v jediným obchodním domě

A když jsme jste byli malí taky jste se ptali
a mami

co je tam dole tam pod nima?
Tak blízko jsme si jeden živý zástup

Tak cizí jsme si Ukončete nástup
Přece i tady teče

ponorná řeka
z člověka do člověka

Větrní (2005)

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat