E-knihy
11. 4. 2023, WEBREDAKTOR

Velikonoce dávají měsíci dubnu zvláštní spirituální rozměr, je dobré zkusit číst něco jiného než obvykle.

Připravili jsme výběr filosofické i „filosofující" literatury, kterou si můžete stáhnout. Tematická dávka se sestává z těchto titulů: Tak pravil Zarathustra, Hostina sedmi mudrců, Základy praktické magie I-III, Daodejing, Morální dílka, Dějiny filosofie I-II, Útěcha z filosofie, Zrození tragédie, čili, helénství a pesimismus, Apokalypsa, Tragický pocit života v lidech a národech, Utopie a Svět jako vědomí a nic.

Tip! Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr níže.

Nietzsche, Friedrich: Tak pravil Zarathustra

Významný německý voluntaristický filozof prostřednictvím subjektivní interpretace učení perského proroka Zarathustry kritizuje tradiční morální soustavu.

Lidská bytost není schopna plně prosadit své „chtění“, neboť podléhá sociálním, politickým, náboženským i kulturním tlakům. Je proto třeba přetvořit život a otevřít nové perspektivy! Překonat tohoto nesvobodného člověka. Překonání znamená cestu „nadčlověka“, který se plně identifikuje se svobodou vlastní vůle, rozumovosti a mravnosti. Nadčlověk tedy nepředstavuje stadium biologického vývoje člověka, ale schopnost překonat to, co člověka mrzačí. Osvobození od všeho, co lidský duch vytvořil, mimo jiné od útisku, zákona, dobra i zla, lze dosáhnout překonáním historické časovosti a volbou „věčného návratu“.

STÁHNĚTĚ SI

Leopardi, Giacomo: Morální dílka

Jedno z klíčových děl italské literatury 19. století představuje v podobě Leopardiho úvah laický, filosofický a materialistický pól soudobé italské prózy.

V meditativně laděných textech, v nichž se setkává poezie a próza, úvaha a fantazie, invence a racionální analýza skutečnosti, vyjadřuje autor především úzkost a osamělost člověka tváří v tvář vesmíru i soudobé společnosti. Morální dílka jsou odrazem autorova zaujetí filozofií, kde se pohybuje mezi teoriemi platónského idealismu, křesťanství a racionalismu. Svými kořeny tkví v nejlepší italské tradici a podává originální příklad věcného i imaginativního filozofického jazyka. Knížka je určena náročnému, sečtělému a intelektuálně založenému čtenáři.

STÁHNĚTĚ SI

Rádl, Emanuel: Útěcha z filosofie

Úvahy vyzdvihují absolutní mravní princip jako základní smysl lidské existence.

Podle vzoru posledního Římana Boëthia (jehož osud také přirovnává ke svému) chce Emanuekl Rádl zanechat filosofický odkaz, který u něj mimo jiné znamená odklon od přírodních věd (svůj dřívější zájem o přírodní vědy charakterizuje v práci jako uváznutí). Kniha se zabývá různými filosofickými tématy a má často poznámkový nebo glosující charakter. Je živá stylem a bohatá na myšlenky a co se týče konstrukce kapitol, pak nám někdy připomínají Hegelovu Fenomenologii ducha.

STÁHNĚTĚ SI

Tragický pocit života v lidech a národech

Unamuno, Miguel de

Klíčové filozofické dílo španělského spisovatele, básníka a filozofa.

Pojednání, svou formou na pomezí odborného textu a prózy, řeší bytostně tragický rozpor mezi věděním a vírou. Víru pojímá autor jako vyjádření věčné lidské touhy po nesmrtelnosti.

STÁHNĚTĚ SI

Klíma, Ladislav: Svět jako vědomí a nic

Zásadní dílo významného českého filozofa a spisovatele, jehož tématem je zejména egoismus (jednotlivce i státu) a násilí.

„Lidstvo znalo dosud boha jen ve smyslu druhém; kde až dodnes zaznělo „bůh“, začišelo z toho hrobově bez výjimky jen rabské klanění, hrbení, plazení se, ta nevlastnější neřest člověka. Ten, jenž toto píše, první poznal Boha ve smyslu prvním; Boha, s nímž zcela totožné jest já. Pojmy bůh a já povyšují se navzájem, chemicky sloučeny, do metabožského stavu.“
(Úryvek z knihy)

STÁHNĚTĚ SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu :Pixabay.com.