E-knihy
19. 5. 2023, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v květnu 2023? Dvě básnické sbírky Jiřího Koláře nebo román André Gidea.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Kolář, Jiří: Limb a jiné básně

Třetí kniha poezie jednoho z nejvýznamnějších českých básníků a výtvarníků dvacátého století, která poprvé vyšla roku 1945.

Ve sbírce jsou ještě patrny stopy po autorově působení v avantgardní Skupině 42, nicméně stále zřetelněji se tu projevuje jeho snaha po zachycení bezútěšné, zmatené a neklidné válečné a těsně poválečné doby. „Rozvaliny, rozvaliny! Štíty tupě / Civí na zmírající sad, zaplískané / Prapory větru buší do nahých korun / A listí řinčí, hnáno na řeku.“ Čas se v podání Jiřího Koláře ocitá na rozcestí, „domy láteří a stromy zmítá pláč“, zdánlivě komediální situace náhle dostávají tragické rozměry, láska přechází v bolest a vyhrocené děje ústí do drastických epilogů. Výsostná poezie, která zároveň udivuje variabilními alternativami, výtvarnými a hudebními inspiracemi, v nichž básník dovedně pracuje s možnostmi symfonických vět či z pocitů, které může přinést třeba zkoumání klasického Tizianova obrazu.

STÁHNĚTE SI

Kolář, Jiří: Mistr Sun o básnickém umění

Osobitá parafráze starého čínského spisu, která tvoří první část volné básnické trilogie Jiřího Koláře, zkomponované v letech 1956–1957.

Třináct hlav této knihy obrací původní válečné teze k myšlenkám tvůrčího procesu, jehož podstatou je básnické umění. Každý oddíl je svébytnou úvahou, která se pokouší charakterizovat jednotlivé články, jež vedou k vytvoření hodnotné básnické kompozice. Objevuje se tu proto názory na smysl poezie, potíže s přípravou tématu, výrazové možnosti, stylistické prostředky, které vyústí až k poznámkám o mnohdy obtížné a nesnadné básnické konfesi. Neboť „osvíceným básníkem a moudrým umělcem / je vpravdě ten / kdo nejlépe dovede číst / z nejtemnějších znamení osudů / Tak se dopátrá největších tajemství tvoření / neboť mu k tomu pomáhá sám život / proto je jeho místo tam / kde je život nejkrutější / a proto je také s těmi / jejichž život je nejkrutější“.

STÁHNĚTE SI

Gide, André: Vatikánské kobky

Román francouzského nobelisty, který v něm formou středověké bláznovské frašky vypráví příběh o nepravém papeži a spiknutí kolem Svatého stolce.

Román, označený autorem jako „bláznovská fraška“, je rozsáhlou satirou, jejímž předmětem je náboženská bigotnost. Příběh je založený na „šeptandě“ o tom, že papež Lev XIII. je vězněn na Andělském hradě svobodnými zednáři a že jimi dosazený lžipapež, který vydal encykliku Rerum novarum, utužuje ve světě vládu ďáblovu. Děj knihy se skládá z groteskního pásma podvodných machinací zločinecké bandy a vrcholí bezdůvodnou vraždou, která je pojata jako volní akt jedince, necouvajícího ani před zločinem.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat