Knihy
29. 5. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Mysteriózní romány a nové texty Vladimira Sorokina a Světlany Alexijevičové.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Nordquist, Lina: Půjdu s tebou

Dramatický historický román o lásce opředené temným tajemstvím.

Jednoho léta na přelomu devatenáctého a dvacátého století prchají Unni a Armod s malým Roarem z Norska, aby našli nový domov v opuštěné chalupě ve švédském Hälsinglandu. V zemi modrých vrchů a temných lesů, na hranici civilizace a divočiny, musí mladá rodina snášet nejen kruté vrtochy přírody, ale také ústrky ze strany původního majitele chalupy. O více než sedmdesát let později sedí u stolu, který kdysi vyrobil Armod, padesátnice Kĺra. Plánuje pohřeb svého tchána Roara. Z temných koutů klíčí temná tajemství. Co se vlastně poté, co Roarovi rodiče do chalupy přišli, tady dělo? Láska Unni a Armoda přesahovala všechno ostatní. A tak je to i s Kĺřiným neklidem. Teď chce však Kĺra prolomit ticho a všechna dávná tajemství odhalit.

PŮJČTE SI

Kulich, Roman: Devět křížů

Psychologický thriller slovenského autora o výletu jedné rodiny i o příběhu, vážícímu se ke známému místu u české dálnice.

Je víkend a rodina vyráží na výlet do zoo. Adam, Veronika a jejich dvě děti. Všichni by chtěli, aby byli taková správná, idylická rodinka. Ale takové existují jen v pohádkách. V autě panuje napětí, které se daří rozptýlit aspoň vyprávěním napínavého příběhu z dávné minulosti. Proč stojí u dálnice devět křížů? A je to všechno pravda? Některá místa jsou prostě prokletá!

PŮJČTE SI

Finney, Jack: Invaze zlodějů těl

Román, který poprvé vyšel v roce 1955, je klasickým sci-fi thrillerem o mimozemské invazi a vítězství lidského ducha nad neviditelným nepřítelem a stal se inspirací pro tři slavná filmová zpracování.

Jednoho tichého večera v poklidném malém městečku Mill Valley v Kalifornii doktor Miles Bennell odhalí zákeřnou a děsivou skutečnost. Město zjevně zamořila jakási mimozemská semena pocházející z lusků připomínajících rostliny – ta nahradila spící lidi jejich dokonalými klony, které mají stejné vědomosti, vzpomínky nebo šrámy jako oni, ale na rozdíl od svých obětí jsou neschopné lidských emocí nebo citů. Mimozemské formy života tak tiše a nenápadně zaplavily těla a mysli Bennellových sousedů, přátel, rodiny, milované ženy – celého jemu známého světa.

PŮJČTE SI

Sorokin, Vladimir: Cukrový Kreml

Patnáct povídek navazuje na román Den opričníka, fantastické a satirické příběhy se odehrávají v blízké budoucnosti, v carském totalitním Rusku, kde se spojuje bída materiální a duchovní s technickou vyspělostí.

Cukrový Kreml je sbírka patnácti povídek, která bezprostředně navazuje na Sorokinovu nejslavnější knihu Den opričníka a je jejím pokračováním. Jednotlivé povídky se odehrávají v blízké budoucnosti, v „opričníkovském“ roce 2028, kdy v Rusku už znovu vládne car prostřednictvím vražedné gardy svých osobních strážců. Samostatné příběhy jsou přitom tematicky spojeny motivem cukrového Kremlu, pamlsku, který car rozdává dětem. Jeho úlomky se nacházejí v kapsách tuláků, mužiků, opričníků, katů, vězňů i jejich dozorců a stávají se tak metaforou režimu, jenž pomocí nasládlého patriotického sentimentu vytváří fasádu, za níž se skrývá despocie a krutost.

PŮJČTE SI

Alexijevičová, Světlana: Válka nemá ženskou tvář

Literární dokument sestavený z vyprávění žen, které bojovaly ve druhé světové válce v Rudé armádě.

Běloruská autorka Světlana Alexijevičová jezdila čtyři roky po Sovětském svazu a setkávala se s ženami, které bojovaly ve Velké vlastenecké válce. Hovořila s dělostřelkyněmi, spojařkami, tankistkami, letkyněmi, zdravotními sestrami, partyzánkami. Z jejich vzpomínek vytvořila velmi osobité, často až otřesně působící literární dílo, výrazné protiválečné varování. Proud vzpomínek působí hluboce lidsky, autenticky, vyhýbá se zbytečnému patosu a velkým slovům.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.