E-knihy
21. 9. 2023, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v září 2023? Slavnou básnickou knihu Jiřího Koláře nebo glosy spisovatele Jana Křesadla.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Kolář, Jiří: Prométheova játra

Proslulá básnická skladba Jiřího Koláře, pocházející z roku 1950 a zachycující bezútěšnou skutečnost stalinistického období.

Ve třech oddílech líčí Jiří Kolář střet lidské bytosti s neúprosným soukolím totalitního systému. V první části, inspirované prózou Ladislava Klímy a povídkou polské spisovatelky Zofie Nalkowské, líčí autor zrod fiktivní diktátorské dynastie, ve druhé formou deníkových záznamů komentuje atmosféru a náladu padesátých let. Z veršů zřetelně vystupují obavy z vlády nekompetentních vůdců, kterým je dovoleno úplně vše: „Může přijít pán s odznakem nebo v kožáku / A učiní všemu konec / Takový konec jaký činí smrt“. Je tu i strach ze zfanatizovaného davu, z masových shromáždění, jimž je naočkována nenávist, zloba a stádnost. Neboť „žít mezi tupci / je daleko těžší / nežli žít se zvěří“. V závěrečném bloku opět nastupuje představitel démonického tyrana, který ztrácí jakoukoli kontrolu nad svým jednáním a vede svět do apokalyptických hrůz a tím i ke smrti a zániku.

STÁHNĚTE SI

Křesadlo, Jan: Instrukce, insinuace a invektivy

Soubor textů významného českého spisovatele, básníka, psychologa a polyhistora Jana Křesadla, dosud publikovaných pouze jako příloha literárního obtýdeníku Tvar v roce 1995.

Bývá označován za poutníka, který se s udivující lehkostí pohybuje mezi nejrůznějšími žánry. Není proti divu, že Jan Křesadlo vitálně vstoupil i do hájemství poezie, v níž udivuje svými parodickými a satirickými postřehy a šlehy. Nesnášel povrchnost, povýšené chování rádoby literárních odborníků, které nazýval „agentíky s kulturou“, byl neúprosným kritikem laciné podbízivosti. Snad proto se v jeho poezii objevují i sžíravé parodie, sarkastické a jízlivé komentáře i vyhrocené glosy, nemilosrdně účtující s komunistickým režimem. Neboť právě jeho devastační účinky se Jan Křesadlo pokouší pojmenovat se všemi jeho obludnostmi a demagogiemi, přičemž k tomuto účelu naplno využívá svého umění zobrazit potměšilou karikaturu zkřivených charakterů plných zloby a nenávisti.

STÁHNĚTE SI

Zola, Émile: Člověk bestie

Román, v němž Zola vylíčil historii příslušníků jedné rodiny v době vlády Napoleona III.

Toto dílo, které je v rámci Zolovy tvorby nejvíce poplatné teoriím naturalismu, líčí sérii krvavých vražd, spáchaných zdánlivě obyčejnými, neškodnými lidmi a je založeno na Zolových představách o neblahém vlivu dědičnosti na jednání jedince. Zvláštní zmínku si u tohoto románu zaslouží prostředí, v němž se děj odehrává – svět železnice. Tato zvláštní dějová kulisa, jejíž život a atmosféru vystihl autor s nesmírnou uměleckou přesvědčivostí, dodává pozadí jeho příběhu autenticitu.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat