E-knihy
21. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v listopadu 2023? Rozsáhlá díla o dvou částech: Knihu o kosti a Idiota nebo bajky převyprávěné Ivanem Olbrachtem.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Pekař, Josef: Kniha o Kosti (první a druhý díl)

Vývoj hradu a panství v 17. století a poddanské poměry na českých panských dominiích v 17. a první polovině 18. století. Klasické dílo české historiografie.

Kniha o Kosti je třídílná historická monografie o kosteckém panství. Podklady pro knihu čerpal autor z archivu rodu Černínů v Jindřichově Hradci. První díl popisuje dějiny Kostecka v období od roku 1637, kdy Černínové Kost koupili, až zhruba do poloviny 19. století. Druhý díl se věnuje podrobně ekonomickým vztahům společnosti 17.–19. století a jejich konkrétního odrazu na Kostecku. Třetí díl, podrobněji rozebírající některé události na kosteckém panství, autor nedokončil.

STÁHNĚTE SI – DÍL PRVNÍ
STÁHNĚTE SI – DÍL DRUHÝ

Dostojevskij, Fjodor Michajlovič: Idiot (první a druhý díl)

Společenský psychologický román z 60. let 19. století, v němž autor staví představu člověka plného ideálů do kontrastu k životu šlechticů a měšťáků. Přeložil Bohumil Mathesius.

Hlavní hrdina, kníže Myškin, který se po pěti letech vrátil ze švýcarského sanatoria zpět do Ruska, je muž neobyčejně citlivý, dobrosrdečný, ale i dětsky naivní. Je typem člověka, který dosáhl naprosté duševní i mravní rovnováhy. Mezi svými současníky, upoutanými honbou za penězi a vlastními nízkými vášněmi, však neustále naráží na nepochopení a posměch. Nakonec smířeně umírá v sanatoriu pro duševně nemocné, kam se opět vrátil. V tomto románu ruský klasik vytvořil obraz zranitelnosti, bezradnosti a bezmoci důvěřivé dobroty v reálném světě bezohledných vášní a sobectví.

STÁHNĚTE SI – DÍL PRVNÍ
STÁHNĚTE SI – DÍL DRUHÝ

Olbracht, Ivan: O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách

Převyprávění staroindických lidových bajek ze života lidí, zvířat i nadpřirozených bytostí.

Staré indické bajky, které stále poutají svou životní moudrostí a barvitostí dějů, autor převyprávěl a zároveň přiblížil a připodobnil našemu pohledu a chápání.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.