Vybíráme
4. 4. 2024, WEBREDAKTOR

V dubnu 2024 vás zveme na přednášky o výtvarném umění a architektuře.

Tyto dva žánry k sobě nemají zas až tak daleko, jak by se na první pohled mohlo zdát. U obou odvětví hraje důležitou roli estetický prvek a jeho vnímání, jen pokaždé je zastoupen v jiném poměru. Může se zdát, že u architektury není „estetika“ tím hlavním, a že ve výtvarném projevu je naopak tím dominujícím. Někdy se ale může stát, že si obě disciplíny prohodí místo a dochází k překvapivému vpádu „výtvarna“ do okolního prostoru nebo k „architektonicky budovaným“ výtvarným dílům. Pojďte to s námi zjistit.

Akce se konají v Ústřední knihovně a na dalších pobočkách. Adresu zjistíte kliknutím na jméno pobočky u konkrétní akce. Pokud u akce není uvedna cena, vstupné je zdarma.

Alfons Mucha a Sarah Bernhardtová

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 17. 4. 2024 | 17:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Legendární osudová chvíle nastala pro českého malíře, ilustrátora, grafika, designéra Alfonse Muchu na přelomu let 1894–1895. Vánoce, kdy navrhl svůj první plakát Gismonda, znamenaly pro Muchu bod zlomu v tvůrčím rozletu v Paříži. Francouzská divadelní hvězda Sarah Berhnardtová, oslavovaná jako „Božská Sarah“, požádala tiskárnu Lemercier, aby vytvořili plakát pro divadelní hru V. Sardoua – Gismonda, kde hrála hlavní roli. V době Vánoc byl v tiskárně přítomen pouze Alfons Mucha a navrhl plakát s novým designem a celkovým pojetím, který předběhl svou dobu. Přednáší PhDr. Jana Jebavá.

Giuseppe Arcimboldo: dvorní malíř Rudolfa II.

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 22. 4. 2024 | 17:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Italský malíř, dekoratér a kostýmní výtvarník, který působil jako dvorní malíř ve službách Habsburků – ve Vídni a v Praze. Malíř-mág z Milána proslul jako svérázný manýristický portrétista. Tvořil podobizny na způsob zátiší, výhradně z předmětů jako je ovoce, zelenina, květiny, ryby, aj. Obrazy byly současníky obdivovány, neboť fascinovaly svou groteskní naturalizací. Jeho vizuální hříčky byly znovu objeveny na počátku 20. století surrealistickými umělci, mezi nejvýznamnější z nich patřil Salvador Dalí. Přednáší PhDr. Jana Jebavá.

Z dějin ilustrace

Kde: Bohnice
Kdy: 24. 4. 2024 | 17:30
Ve třetím dílu přednáškového cyklu přiblíží návštěvníkům historička umění PhDr. Andrea Sloupová, Ph.D., vývoj knižní kultury konce 19. a začátku 20. století. Připomene význam hnutí Arts and Crafts a představí, jakým způsobem ovlivnila podobu knihy secese.

Věk katedrál ve Španělsku

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 24. 4. 2024 | 17:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Věk katedrál ve Španělsku Představu gotických katedrál spojujeme nerozlučně s Francií, odkud se jejich výstavba šířila po celé Evropě. Ve Španělsku věk katedrál můžeme sledovat od sklonku XII. století (navazuje na románský sloh) a přežívá až do konce 16. století; uplatňuje se tu tedy plná tři staletí. Rozhodující obrat ve výstavbě znamenala vítězná bitva Španělů nad muslimy u Navas de Tolosa (1212). Hlavními gotickými stavbami jsou katedrály v Kastilii: Burgosu, Leónu a v Toledu. Přednáší prof. PhDr. Pavel Štěpánek, Ph.D.

Vražda v domě (Jakub Schikaneder)

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 25. 4. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Připomínáme si 100. výročí úmrtí českého malíře Jakuba Schikanedera. V raných dílech s postavami žen, zobrazených v těžkých životních situacích, osobitě propojil své silné sociální cítění a znalosti soudobého evropského malířství. Vyvrcholením této části tvorby je rozměrné plátno Vražda v domě, které v roce 1890 poprvé vystavil na Akademické výstavě v Berlíně a o rok později s velkým úspěchem na Jubilejní zemské výstavě v Praze. Povíme si o přípravné studii k obrazu, bližší historické okolnosti vzniku díla i dobové reakce veřejnosti a budeme se věnovat také znázornění smrti a zločinu v umění 19. století. Přednáší Veronika Hulíková, ředitelka Sbírky moderního umění, Národní galerie v Praze.

Hieronymus Bosch: gnostická učení

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 29. 4. 2024 | 19:00
Vstupné: 80 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Na nejznámějším triptychu „Zahrada pozemských rozkoší“ se Hieronymus Bosch nechal inspirovat gnostickými naukami i filozofií východu. Na obraze nacházíme detaily naznačující znalost hinduismu, buddhismu a súfismu. Na temném triptychu „Pokušení svatého Antonína“ se objevují etiopští a indičtí „nazí mudrcové“. Touha po poznání exotického světa, objevy nových zemí, národů, fauny i flory se zrcadlí v Boschových obrazech. Velkoplošná projekce ukáže fascinující detaily a přiblíží originální pohled na svět a stále aktuální vize. Přednáší Bohumil Vurm.

Tip: výstava Laury Zvěřiny

Kde: Opatov
Kdy: duben – květen 2024
Výstava Současná slovenská malba (2014–2024) hledá cestu z pociťované bezvýchodnosti prostřednictvím humoru. Falešné divadlo se skrze vlastenecký tón pokouší vyrovnávat se sílícím nacionalistickým tlakem. Smích zde figuruje jako možnost přístupu k něčemu nepochopitelnému a traumatickému. Autorka kdysi dostala podvratné zadání od Václava Stratila, aby namalovala současnou slovenskou malbu. Postupně pozoruje, jak se úkol stává naléhavým prokletím, kterému není možné se dál vyhýbat. Nezbývá, než se vůči němu vymezit kousavým humorem. Malba nemalba, krajina nekrajina, slovenská, česká, lotyšská nebo jiná.