Vybíráme
15. 3. 2024, WEBREDAKTOR

Letos se účastníme Comic-Conu s bibliobusem, virtuální realitou i bohatým literárním programem.

Pátý ročník oblíbeného festivalu popkultury Comic-Con Prague se uskuteční od 5. do 7. dubna 2024 v pražském O2 universu. Bohatého programu, který se zaměřuje na fanoušky komiksů, filmů a seriálů, videoher, společenských her nebo knih a obrazů, se letos zúčastní i Městská knihovna v Praze.

Bibliobus i virtuální knihovna

Knihovnu najdete na této akci hned dvakrát. Na místě bude stát bibliobus Oskar s doprovodným programem, jehož jádro bude tvořit virtuální realita. Díky projektu financovanému Fondy EHP 2014–2021 přivezeme na místo kus Ústřední knihovny. Nejenom že vám na místě zařídíme průkazku do knihovny (udělá z vás superčtenáře a můžete se tak hrdě a bez ostychu postavit vedle dalších superhrdinů), půjčíme knihy, navedeme k e-knihám a ukážeme, co všechno knihovna dokáže, ale vezmeme vás na procházku časem.

Virtuální model Ústřední knihovny totiž nabídne cestu časem. Ochráníte knihy před zlými gestapáky, stanete se na chvíli knihovníky anebo si projdete knihovnu v té podobě, v jaké jí v roce 1928 postavili. A pokud budete mít technologií až po krk, na místě bude klidná a odpočinková zóna, kam si sednete, schováte se, uklidníte se písmenky a naberete sílu na všechen bohatý program, který je kolem.

Literatura z mnoha stran

A to je druhá věc, kvůli které na Comic-Con Prague chcete. Knihovna společně s nakladatelstvím Albatros připravuje literární program, ve kterém budete mít možnost poznat a poslechnout si skvělé fantastické spisovatele. Jak ty, jejichž jména už dlouho znáte, tak určitě poznáte i nové tváře. Začínáme v pátek ve čtyři. Účast slíbili třeba a namátkou Vilma Kadlečková, František Kotleta, Míša Merglová, Miroslav Žamboch, ale i mnozí další včetně vzácných hostů z Polska (Jakub Ćwiek a Jacek Dukaj).

Podíváme se na literaturu ze všech stran a nabídneme cool témata – od klasických „jak psát“, „jak psát lépe“, „proč radši nepsat“ přes „takhle vznikají knihy“ až k „bude psát místo lidí AI?“ Pokud bychom měli vybrat jednu jedinou besedu, tak je to hrozně těžké, ale nejspíš to vyhraje beseda s názvem „Knihovnice, které píší“. Věděli jste, že v longlistu nominovaných na Magnesii literu v kategorii fantastika je naše kolegyně Jarmila Kašparová, kterou můžete potkat v ústřední knihovně? A to není zdaleka vše, čím vás knihovnice a knihovníci mohou překvapit.

Přijďte na Comic-Con Prague a přesvědčte se sami. A pokud víte, že tam budete, stavte se za knihovnou, rádi vás uvidíme.

Připravil Miloslav Linc.

Mohlo by vás zajímat