E-knihy
28. 3. 2024, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v březnu 2024? Sci-fi román Josefa Pecinovského, sbírku Teodora Kravála nebo paměti esejisty Pavla Švandy.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Pecinovský, Josef: Juta

Sci-fi román vypráví příběh geniálního fyzika, který vrací k životu záhadnou upadající zemi, kde se přílišná inteligence platí životem.

Pozoruhodná sci-fi o příliš inteligentních novorozeňatech, o prodeji a kupování inteligence, o boji s krysím národem, který chce převzít moc, až po konečné rozuzlení, které vysvětluje podivné chování upadající Juty.

STÁHNĚTE SI

Kravál, Teodor: Pavilon Balast

Básnická prvotina současného českého autora, člena umělecké skupiny Pohrabáč, se zamýšlí nad mezilidskými vztahy, v nichž se odrážejí neměnné životní návyky, precizně odpozorované z jednotvárného maloměstského prostředí.

Básník Radek Fridrich hodnotí tuto sbírku i poezii talentovaného českého autora tímto způsobem: „Teodor Kravál jde v tradici pozorovatele, milovníka malých absurdit, nebojí se však i závažnějších témat, jako je odchod, rodina, smrt, zklamání či erotika. Ačkoliv v jeho textech často probleskne ironie a černý humor, jejich celkový účinek je vážný. Básník se svým subjektům nevysmívá. I když chce být trochu cool, je citlivý a křehký, přičemž jeho lexikální výrazivo, básnické střelivo je lakonické, prosté, nemetaforické, v tradici kolářovské a možná i kainarovské. Některé básně na mě působí vyloženě bluesově, smutně, modře a to je dobře.“

STÁHNĚTE SI

Švanda, Pavel: Paměť esejisty

Vzpomínkové eseje prozaika, básníka a esejisty hlásícího se generačně, programově a pocitově k autorskému okruhu spisovatelů sdružujících se kolem časopisu Tvář.

Generační výpověď intelektuála hledajícího jistotu a prostor pro svobodnou uměleckou tvorbu v neklidném období politických a mocenských zvratů 2. pol. 20. stol. -„…na hranách tektonických zlomů“. Jakési ohlédnutí za životem generace, která musela čelit labilitě vztahů a poměrů. Nejistotě, která poznamenala osudy národa i jednotlivců. Švanda se vrací ve svých esejích k místům svého mládí, vzpomíná na 60. léta, přátele, spolupracovníky (Tvář, Host do domu) i na své zážitky z období normalizace, kdy se musel živit manuální prací. Duchovní prázdnota doby ho přivedla k zájmu o křesťanství a křesťanskému vidění světa. V závěru se zamýšlí nad podstatou revolučních změn r. 1989 a perspektivami rodící se demokratické společnosti.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu. Pixabay.com