Knihy
3. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Komiks, který adpatoval režisér David Fincher, antologie hororových povídek nebo soubor básní Karla Kryla.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Jacamon, Luc: Zabiják

Komiksová série o chladně věcném nájemném zabijákovi.

Předloha filmu Davida Finchera. Není to nájemný vrah z akčního filmu, ale spíš tuctový člověk, který si vražděním vydělává. Volí mrazivě věcný přístup a chce být hlavně nenápadný. Na co u toho myslí? Jak svoje činy ospravedlňuje? A hlavně… jak dlouho mu to může procházet? Originálnímu přístupu k tématu odpovídá i kresba Luka Jacamona, která střídmě, ale velmi působivě zachází se žánrovými klišé, s barvou i panelovým členěním. Francouzský komiks, který zabodoval i v anglickém vydání, přináší neotřelý pohled na svět nájemných vrahů.

PŮJČTE SI

Hadj Moussa, Iva: Těžké duše

Román o životních přešlapech, muzice a střetu boomerů s mladou generací.

Johanesovi táhne na padesát. Živí se vyklízením bytů, má za sebou rozvod a ve střídavé péči dospívající dceru. A na krku jeden sexuální skandál. A především tři kamarády, s nimiž ho spojuje láska k heavy metalu i frustrace ze současného světa, kterému z různých důvodů přestávají rozumět. Johanesův stereotypní život, zaplněný tvrdou fyzickou prací a hospodským tlacháním, pravidelně narušuje jen dcera Žofie. Oč víc je nezkušená, o to progresivnější názory na otce a život jeho generace zastává. Horší ale je, že ani on sám se v sobě nevyzná — je jen obyčejný chlap, který souhrou nešťastných okolností tak trochu selhal, nebo zavrženíhodný sexuální predátor? A záleží víc na tom, jak se ke svému prohřešku postaví sám Johanes, jeho dcera, nebo snad celá společnost? A jak mu v tom všem pomáhá humor, nadhled — a taky znovuobjevená elektrická kytara?

PŮJČTE SI

Antologie hororové fantastiky

První svazek zamýšlené řady antologií hororové literatury přináší povídky angloamerických autorů od konce 19. do poloviny 20. století. Doplněno medailonky autorů.

Bytosti odjinud představují neznámé povídky známých autorů hororové fantastiky, jako Algernon Blackwood, William Hope Hodgson nebo M. P. Shiel přes autory u nás známé snad jen tím, že se o nich pochvalně zmínil Howard Phillips Lovecraft, například ve své studii Nadpřirozená hrůza v literatuře, až po autory dokonale zapomenuté – což jim však nic neubírá na jejich schopnosti zanechat po sobě řádnou dávku kýženého děsu. Bytosti odjinud, tak můžeme říkat i autorům této knihy, kteří pocházejí z Velké Británie a Severní Ameriky a jejichž tvorba má své kořeny v dekadentní poetice fin de siecle a vrcholí na stránkách legendárního časopisu Weird Tales.

PŮJČTE SI

Kryl, Karel: Básně

Osmdesát let od narození a třicet let po smrti Karla Kryla vydává nakladatelství Torst úplný soubor všech jeho básnických sbírek, jak si je sám uspořádal a připravil k vydání.

Vedle sbírek básní milostných (7 básniček na zrcadlo, 17 kryptogramů na dívčí jména, Amoresky) ve svazku najdeme jeho vrcholné sbírky Slovíčka a Zbraně pro Erato, poezii satirickou a ohlasovou (/Zpod stolu/ Sebrané spisy, Z mého plíživota), vážné pozdní skladby Lot a Sněhurka v hadřících a vtipnou, satirickou poezii z cest ve sbírce Krylias & Odysea. Kryl je básníkem originálním, píšícím mimo dobové proudy a skupiny, pracujícím s dokonalým rýmem a pevnou básnickou formou. Jeho básně jsou vedle textů písní jádrem jeho literárního díla, jehož součástí jsou dále vzpomínky, prózy, publicistika a rozhovory.

PŮJČTE SI

Žanony, Robert: Dopaminová past

Kniha reflektuje mentální procesy, kterými si vytváříme svůj vlastní obraz politiky, a analyzuje vliv moderních digitálních informačních a komunikačních technologií na naše politické myšlení.

Soustředit se, přemýšlet, naslouchat si a spolupracovat – tyto čtyři schopnosti jsou nezbytné pro zvládnutí největších výzev, před nimiž jako lidstvo stojíme. A právě tyto čtyři schopnosti jsou dnešním digitálním veřejným prostorem oslabovány. Digitální ekonomika pozornosti dnes dokáže s laserovou přesností manipulovat s našimi psychologickými mechanismy, ale také zpovrchňuje naše informační chování, neúnosně rozptyluje naši pozornost, oslabuje naše sociální kompetence a podkopává ten druh lidského myšlení, jenž z nás činí uvědomělé občany. Schopnost reflektovat vlastní myšlení nám dává šanci digitální prostředí a politické myšlení měnit, a získat tak nazpět schopnosti občanské.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.