Vybíráme
5. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Jan Mládek z Hudebního oddělení připomíná neradostné výročí smrti Kurta Cobaina v dubnu 1994.

Kurt Cobain (20. února 1967 – pravděpodobně 5. dubna 1994)
Jsou v populární hudbě (a nejen tam) osobnosti, které si odvážné přízvisko „kultovní“ vysloužily tak trochu nepřímo kvůli tomu, že odešly ze světa předčasně a tragicky. Tuto kolonku beze zbytku splňuje i Kurt Cobain, ovšem v jeho případě lze směle tvrdit, že se spolu se svou kapelou Nirvana stal fanouškovským kultem již za života. Nicméně si v těchto dnech připomínáme už třicet let od jeho smrti.

Aberdeen, Seattle, vznik grunge i Nirvany


Obálka knihy Serving the servant

Kurt Donald Cobain se narodil ve městě Aberdeen, ležícím dvě hodiny cesty od metropolitního Seattlu v severozápadním cípu USA. Jako jednu z určujících věcí ve svém životě později uváděl trauma z rozvodu rodičů, když mu bylo devět let. Z radostného dítěte se během dospívání změnil v uzavřeného potížistu a své vykonala i proměna jeho rodiště, kdy se z původně prosperujícího dřevařského městečka stal během dvaceti let zchudlý zapadákov nabízející nudu coby nejbezpečnější zábavu tamní omladiny. Když navíc náctiletý Kurt opustil střední školu, jeho vyhlídky byly prachbídné. Výtahem z marasmu se pro něj v osmdesátých letech stala hudba, resp. první muzikantské a skladatelské pokusy ovlivněné punkem a hardcorem.

Vrhl se do nich se svým novým „kámošem“, o dva roky starším Kristem Novoselicem, jenž byl stejně jako Kurt punkovým nadšencem. Oba přesídlili do Seattlu, který nabízel o dost více možností ke hraní i zábavě. Po nějaké době otrkávání a hledání pojmenovali svojí kapelu Nirvana – psal se rok 1987 a na seattleské klubové scéně pomalu vznikal fenomén, který měl o něco později na čas převálcovat zavedené pořádky v populární hudbě – styl grunge. Spojení tvrdé a syrové kytarové muziky s měkčími prvky alternativního i klasického rocku bylo tehdy spíše regionální záležitostí západního pobřeží USA a platilo to i v době, kdy Nirvana vydala v roce 1989 debutové album Bleach.

Nevermind a světové rockové hvězdy


Obálka knihy Nirvana – pravdivý příběh

O rok později nabídl Nirvaně nahrávací smlouvu label DGO Records patřící protřelému vydavateli Davidu Geffenovi. Sestava kapely se navíc ustálila po příchodu bubeníka Davea Grohla. Tyto dvě události byly pro Cobainovu grupu zcela klíčové. V září 1991 vyšlo Nirvaně druhé album Nevermind. Jeho dopad byl obrovský, celosvětový a vystřelil Nirvanu i další grungeové skupiny na první příčky těch nejprestižnějších hitparád. Singly jako Smells Like Teen Spirit, Come as You Are nebo Lithium se staly rockovými hymnami nového desetiletí. Cobainovy drsně chytlavé skladby plné úderných textů na fanoušky fungovaly jako už dlouho nic. Z grunge se stal pro mnohé životní styl a ze členů Nirvany během pár týdnů světové hvězdy.

Jakkoliv Kurta Cobaina hudba předtím zachránila z marných let dospívání, nově nabytý rockový status hrdiny všech outsiderů ho začal nenápadně semílat. Sám se nikterak nevyhýbal požitkům, jež mu nabízela sláva, a užíval si jich dosyta. Spolu s Courtney Love, zpěvačkou a kytaristkou alternativně rockové kapely Hole tvořil ikonický, láskou a drogami prolezlý pár, ze kterého vzešla v roce 1992 dcera Frances Bean. Určitý čas dokázal Cobain dál fungovat i autorsky. Popularita Nirvany se držela v nejvyšších patrech, čehož důkazem bylo další album In Utero vydané v září ´93. Písně Heart-Shaped Box nebo Rape Me se úspěšně zařadily po bok předchozích hitů.

Vnitřní boj, sebevražda a hudba, co zůstává


Obálka knihy Těžší než nebe

Pod tím vším však už probíhal Cobainův vážný vnitřní boj se sebou samým. Vrozené duševní i tělesné neduhy umocněné drogovou závislostí měly za následek několik předávkování a postupně i celkový nezájem o další umělecké směřování. Posledním majstrštykem Nirvany byl akustický koncert MTV Unplugged v listopadu 1993. Poté následoval už jen Cobainův osobní volný pád zakončený sebevraždou v dubnu ´94, jež z něj udělala dalšího padlého anděla v dějinách rocku.

Odhlédnuto od této tragické roviny, hudba Kurta Cobaina a Nirvany zůstala. Ač měla kapela k dispozici jen sedm let a stačila vydat pouhé tři řadové desky, její odkaz je jedním z největších v populární hudbě druhé půlky 20. století. Málokdo by asi s Kurtem Cobainem měnil, leckdo by se i možná bál s ním kamarádit, ale statisíce si dodnes užívají vše, co kdysi před 30 lety spoluvytvořil.

Připravil Jan Mládek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Fond Městské knihovny v Praze nabízí takřka kompletní diskografii Nirvany na CD a vedle toho také nemálo knižních publikací sledujících různými pohledy život Kurta Cobaina.

Ilustrační obrázek v perexu: Nirvana kolem 1992, P.B. Rage from USA, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/…es/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons. Ostatní fotky: www.obalkyknih.cz.