Vybíráme
15. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Romány Hanns Heinz Ewerse, Jiřího Homoly nebo básnické skladby T. S. Eliota.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Ewers, Hanns Heinz: Nalezené ptáče

Román osobitého německého autora, který popisuje vývoj hlavní hrdinky od dětství až k uskutečnění genderové proměny, vyšel v roce 1928, rok před první chirurgickou změnou pohlaví.

Příběh o chirurgické změně pohlaví z roku 1928 představuje skutečnost, které těžko uvěříme při sledování tolik vzrušujícího děje. Nacisté jej pro jistotu zakázali už v roce 1934. Autor Hanns Heinz Ewers přitom stvořil osobitou variaci na klasický bildungsroman, aby popsal vývoj titulní hrdinky od dětství až k finální genderové proměně. Fundvogel sní o nenaplněné lásce, podléhá pocitu uvěznění ve špatném pohlaví a rozhodne se to změnit, v době, kdy z lékařského hlediska jde ještě o pouhou fikci z budoucnosti. Nakonec nachází své naplnění v homosexuálním vztahu.

PŮJČTE SI

Homola, Jiří: Ovál

Detektivní román českého pedagoga a divadelníka, nositele Ceny Alfréda Radoka, nás zavádí do sportovního prostředí.

Kapitán Lenz si u svých kolegů z pražské kriminálky za necelých patnáct let služby vydobyl značný respekt – nejen svým vyšetřovatelským instinktem, ale také díky sportovním výkonům na běžeckých tratích. Když je proto na kladenském stadionu nalezeno tělo mladého atleta v poloze da Vinciho Vitruviánského muže, ujímá se případu právě on.

PŮJČTE SI

Campbell, Ramsey: Půlnoční slunce

Hororový příběh anglického autora odehrávající se v malém městečku, kam se hlavní hrdina vrací po mnoha letech i se svou rodinou.

Ben Sterling přivádí svou ženu a děti do městečka, v němž vyrůstal. Na okraji rozsáhlého lesa stojí starý dům, který by mohl být splněním všech jejich snů. Avšak zdá se, že se mezi borovicemi cosi shromažďuje a třpytí v ledovém vzduchu.

PŮJČTE SI

Eliot, T. S.: Čtyři kvartety

Čtyři kvartety jsou básnickou meditací o bytí v čase, mnohoznačnou, rafinovaně vystavěnou kompozicí, která patří k vrcholům světové poezie.

Ve čtyřech vzájemně propojených oddílech – Burnt Norton, East Coker, The Dry Salvages a Little Giding – se v symbolických obrazech a hojných aluzích na východní i západní myšlení splétají duchovní, filozofická a osobní témata; celou básní přitom prostupuje motiv nezachytitelnosti přítomného okamžiku, který je i není a nemá začátek ani konec.

PŮJČTE SI

Úvod do environmentální politické filosofie

Horyna, Břetislav

Kniha je pokus o znázornění hlavních principů nové politické filosofie odpovídající parametrům antropocénu, tj. epoše, kdy negativní vliv člověka na přírodu dosáhl stupně, který převyšuje vliv geologických sil.

Lidstvo se stalo dominantní silou ovlivňující všechny složky planetárního ekosystému (biosféru, hydrosféru, atmosféru, kryosféru, litosféru) a jeho činnost s sebou přináší problémy, které se dotýkají sociální a politické sféry. Úvod do environmentální politické filosofie tyto problémy znázorňuje, zkoumá jejich příčiny a jevovou formu a hledá možnosti jejich detailního porozumění. Kniha neformuluje levná populistická řešení ani neslouží jako politický program. Naopak, přináší filosofické analýzy ekologicky, sociologicky, politologicky a ekonomicky podmíněného materiálu s cílem dosáhnout komplexního poznání sociálně-politické situace antropocénu.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.