Knihy
13. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Literatura lehčího žánru: román o přátelství, dystopická viza ostrova nebo etiketa hravou formou.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Dočekal, Boris: Krátký román o přátelství

Dva přátelé ze studií se vydají na cestu do Francie a na cestě zažijí nečekané dobrodružství. Příběh o tom, že nikdy není pozdě splnit si své sny.

Dva letití stárnoucí kamarádi se vydávají na vysněnou cestu autem po francouzské Bretani. Ještě než ale překročí hranice, přiberou mladou půvabnou stopařku a nabídnou jí, aby je na výletě doprovodila. Společně pak obdivují památky, sluní se na širokých poloprázdných plážích, pochutnávají si na dobrém provensálském víně a jídle a baví se životními historkami. Postupně se mezi nimi rodí přátelství, které brzy přerůstá v lásku. Nad nevšední trojicí se však začnou stahovat neúprosná mračna osudu.

PŮJČTE SI

Cronin, Justin: Převozník

Dystopický román o životě privilegované vrstvy obyvatel na odlehlém ostrově, jejichž život je geneticky upravován.

Souostroví Prospera, založené tajemným géniem, leží skryto před hrůzami zhoršujícího se vnějšího světa. Šťastlivci si zde užívají dlouhé, plnohodnotné životy, dokud monitory zapuštěné v jejich předloktí, které mají měřit jejich fyzické zdraví a psychickou pohodu, neklesnou pod 10 procent. Poté se sami odeberou do důchodu a vydají se na plavbu trajektem na ostrov známý jako Mateřská školka, kde se jejich selhávající těla obnoví, vzpomínky jsou vymazány a oni jsou připraveni znovu začít žít naplno. Proctor Bennett je převozník, který ohleduplně provází lidi procesem odchodu do důchodu – a když je to nutné, donutí je k tomu. Ale s Proctorem není všechno v pořádku. Za prvé, snil – což je údajně nemožné. Za druhé, jeho procento monitorů začalo znepokojivě rychle klesat.

PŮJČTE SI

Brazier, Eliza Jane: Ženy, koně, intriky

Příběh plný odhodlání, ambicí a strachu. Román o dívkách od koní, jejichž matky se neštítí ničeho. Hlavní je vítězství.

Když se rodina nedávno zbohatlých Parkerových přestěhuje do exkluzivní komunity v srdci jižní Kalifornie, věří, že se jim naskýtá šance na nový začátek. Heather Parkerová je odhodlaná dát svým dcerám život, jaký ona nikdy neměla – počínaje koňmi. Zapíše je na lekce v jízdárně Rancho Santa Fe, kde koně představují životní styl. Heather se stává „mámou ze stáje“, jednou ze skupiny bohatých žen, které se zde scházejí, popíjejí víno a připravují své dcery na soutěže. Netrvá dlouho a celá rodina Parkerových je naplno vtáhnuta do koňského světa, jehož součástí jsou zlomyslné dívčí pletichy, milostné románky i temná tajemství. S blížícími se závody plánovanými na konec léta se tlak stupňuje – a ambiciózní matky se nezastaví před ničím, jen aby svým dcerám daly všechno, co si zaslouží. Než léto skončí, lži se stanou smrtícími, a dojde k nehodám.

PŮJČTE SI

Šanda, Michal: Rukulíbám

Knížka hravou formou seznamuje se základními pojmy etikety.

V dnešní době přestává být pozdrav i poděkování samozřejmostí – básničky Michala Šandy nejmenší čtenáře hravou formou seznamují se základními pojmy etikety. Na pomoc přijdou dětem zvířátka, které pestrobarevně maluje oblíbená Nikola Hoření. Kniha je určena ke společnému čtení dětí s rodiči a povede je společně k vymýšlení dalších situací, kde je správné používat zdvořilá slovíčka…

PŮJČTE SI

Kolberg, Judith: Příručka pro dospělé chaotiky

Rukověť pro dospělé, kteří trpí poruchou pozornosti, představuje praktické strategie, jež pomáhají lépe se soustředit a vytvořit si ideální životní a pracovní prostředí.

Běžné metody, jak si zorganizovat život, u osob s AD(H)D často nefungují a je třeba využívat takové, které kompenzují zapomnětlivost, roztržitost a obtíže s rozvrhováním času. Nemá smysl proti AD(H)D bojovat, ale spíše ho využívat ve svůj prospěch. Text se zabývá též třemi stupni podpůrné struktury a emočními obtížemi spojenými s AD(H)D, důležitostí plynulosti a zjednodušování, analýzou každodenních stresorů, obtížemi spojenými s rozhodováním, rozlišováním mezi významností rozhodování a perfekcionismem, kompenzací nudy, sklonem k závislostem, důležitostí stanovení priorit.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.