E-knihy
7. 7. 2023, WEBREDAKTOR

60 e-knih na celé prázdniny, 30 e-knih na každý měsíc. Léto, dálky, velká vyprávění i čas oddechu.

Na léto jsme pro vás připravili velký balík e-knih, které si můžete pohodlně stáhnout na cesty, na dovolenou u moře i v Čechách nebo i pro denní cesty do zaměstnání. Ve výběru najdete současné české prozaiky, básníky i světové klasiky. Leitmotivem výběru jsou exotické lokality, odlehčené četní, i velká vyprávění – velká epika.

Tip! Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr níže.

Iljašenko, Marie: Osip míří na jih

Knižní debut překladatelky a básnířky s česko-polskými kořeny, narozené v Kyjevě a vyrůstající ve východních Čechách, obsahuje verše, které vznikaly v letech 2012–2014.

Marie Iljašenko bytostně vnímá rozmanitost kulturního světa, jímž procházela. Jsou tu polské a ukrajinské kontakty z dětských let, do nichž občas zasahují i ruské doteky, později středoevropský prostor, jenž se pro ni stává místem k trvalejšímu zakotvení. Je tu třeba kraj kolem Police nad Metují se stolovou horou Ostaš, místem údajně s téměř nadpřirozenou atmosférou. I proto autorka ve svém cyklu využívá magických obrysů, z nichž se vynořuje i Osip Mandelštam, ruský básník s tragickým osudem, symbolizující svět umění, poezie a touhy po volnosti, jež mu je ale odepřena. „Osip míří na jih“, ale kam opravdu došel, autorka záměrně neřeší. Podobné putování by rád vykonal i „malý ptáček“, jenž dělá básnířce společnost v libeňském bytě. Anabáze obou těchto bytostí jsou nedokončené, přesto tu však naděje na uskutečnění „daleké cesty“ zůstává, neboť „změníš-li místo, změníš osud.“

STÁHNĚTE SI

Pilátová, Markéta: S Baťou v džungli

Životopisný román mapuje čtivě a uvěřitelně život podnikatelské osobnosti Jana Antonína Bati v nuceném exilu. Autenticita příběhu funguje díky inspiraci, informacím, pocházejícím z rozhovoru autorky s Baťovou vnučkou i z rodinných pramenů.

Po válce je Jan Antonín Baťa, nevlastní bratr Tomáše Bati a pokračovatel rodinné firmy, obviněn z kolaborace s nacisty a donucen k opuštění vlasti. Začíná svůj nový život ve zcela jiných a značně exotických podmínkách. Nyní se pokouší oživit baťovský podnikatelský sen v brazilské džungli, kde je zcela jiná mentalita a podmínky, přesto se však cílevědomý a schopný podnikatel nevzdává. Po boku mu stojí stále jeho rodina, manželka s dcerami Ludmilou a Editou a později i vnučka Dolores, díky jejímž informacím z dědečkova života mohla autorka románu vystavět nevšední silný příběh. K autenticitě prózy přispívají i další zdrojové prameny – dokumenty, rodinné deníky i Baťovy vlastní zápisky, básně, glosy apod. Sama spisovatelka získala k rodině Baťů přístup přímo v Brazílii, kde pracovala jako lektorka českého jazyka.

STÁHNĚTE SI

Saint-Exupéry, Antoine de: Letec a živly

Sugestivní vyprávění francouzského letce a spisovatele o dramatickém letu nad územím Patagonie na sklonku dvacátých let.

Toto vyprávění autor dodatečně zařadil do amerického vydání své knihy Země lidí, která se jeho americkému nakladateli zdála příliš krátká. Zachytil zde zážitek z letu, kterým zahajoval leteckou linku do Patagonie jako ředitel letecké společnosti v Argentině a musel podstoupit dramatický zápas s cyklonem nad nepřehledným patagonským pobřežím.

STÁHNĚTE SI

Lawrence, T. E.: Bouře nad Asií

Průběh neúspěšného arabského povstání z let 1916–18 ve vzpomínkách Thomase Edwarda Lawrence, znalce Blízkého východu, britského důstojníka a jednoho z protagonistů konfliktu.

Poznámka: Jedná se o zkrácenou verzi knihy Sedm pilířů moudrosti, pamětí Lawrence z Arábie. Kniha zkrácená samotným autorem. S předmluvou G. B. Shawa a poznámkou k českému vydání F. Noska.

STÁHNĚTE SI

Biebl, Konstantin: S lodí jež dováží čaj a kávu

Sbírka veršů klasika české poezie, napsaná ve dvacátých letech dvacátého století, je především odrazem básníkovy cesty po exotických krajinách a zemích.

Kromě cesty na Jávu a Srí Lanku, tehdy nazývanou Cejlon, se ve sbírce objevují i básně inspirované autorovým mládím a jeho vztahem k životu, domovu a lidem vůbec. Tato vzpomínková část, jež tvoří úvod knihy, zaznamenává například i portrét Bieblova otce. První oddíl sbírky přináší ovšem i hravou intimní lyriku, v ostrém kontrastu pak i zážitky z první světové války. V knize však převládají verše s exotickou tématikou, která pro avantgardní tvůrce znamenala silnou motivaci. Okouzlení přírodními motivy z neznámých zemí je však i konfrontováno se steskem po domově, jenž autorovi náhle připadá až neskutečně vzdálený.

STÁHNĚTE SI

James, Henry: Daisy Millerová

Poetická novela z konce 19. století je portrétem půvabné a nekonvenční dívky a jejího prvního milostného vzplanutí.

Mladá Američanka přijíždí do luxusních švýcarských lázní mezi konvenční místní společnost a brzy se v cizím prostředí seznámí s mladíkem z této vrstvy. Jejich počínající milostný vztah je sledován a kritizován jejich úzkoprsým okolím a skandál kolem mladé dvojice vyvrcholí, když se dívka odváží odejít bez doprovodu na výlet. Nespoutaná, ale bezelstná a naivní dívka je objektem intrik a zlomyslných pomluv a teprve po její nečekané smrti dokážou někteří lidé z této společnosti ocenit její otevřenost.

STÁHNĚTE SI

Leroux, Gaston: Fantóm opery

Romanticky tajemný příběh s detektivními prvky je zasazen do prostředí pařížské Opery.

Román na pomezí romantického fantaskního hororu a detektivky vypráví příběh operní zpěvačky a jejího nešťastného, znetvořeného ctitele, který žije v podzemí pařížské Opery jako její záhadný a krutý fantom. Děj se vyznačuje vršením romanticky hrůzných i složitě kombinovaných situací, které inspirovaly řadu pozdějších autorů k mnoha parodiím a citacím. Kromě toho dílo zaujme i zevrubným vylíčením atmosféry pařížského operního svatostánku a jeho života na počátku 20. století.

STÁHNĚTE SI

Mansfield, Katherine: Blaho a jiné povídky

Povídky s originálními náměty, ve kterých se anglická spisovatelka novozélandského původu snaží o pravdivé zpodobení života svých hrdinů a hrdinek.

Autorka vytvořila během svého krátkého života neobyčejně zajímavé a působivé povídky, čerpající převážně z jejích vlastních zkušeností. Projevuje v nich dokonalé porozumění například vůči světu dětské fantazie. Její dílo mělo velký význam pro vývoj moderní povídkové tvorby.

STÁHNĚTE SI

Marvan, Lukáš: Záblesky svobody

Autor se po půlročním pobytu v buddhistickém klášteře vrací zpět do Čech, aby zde znovu splynul s každodenností a konfrontoval zde své nabyté zkušenosti.

V dubnu 2003, po půlročním pobytu v Asii, odložil Lukáš Marvan roucho buddhistického mnicha a vrátil se ze srílanské džungle zpátky do Čech, aby zde znovu vplynul do každodennosti čtyřicátníka s jejími radostmi i starostmi. Konfrontoval tak zkušenost, kterou získal v asijských klášterech, s všední realitou západního člověka. Ovlivnilo meditační poznání prázdnoty a pomíjivé podstaty skutečnosti jeho zdejší život? Jak? V autobiografické knize reflektuje uznávaný básník a prozaik deset let svého života „po návratu“. Popisuje svou cestu k vnitřní svobodě a podává živé svědectví o úskalích, zkouškách, otřesech a pádech, jimiž procházel.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.