Knihy
26. 6. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Především romány z rozličných zemí a světů.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Mán-Várhegyi, Réka: Magnetický vrch

Román, který v roce 2019 získal Cenu Evropské unie za literaturu a mnohá další ocenění, je vtipnou lovestory přibližující současnou maďarskou společnost a hluboce se v něm promítá sociologický zájem autorky.

Enikő je socioložka, právě opustila manžela a vrací se z New Yorku do Budapešti. Je jí třicet, má ambice a pozici na univerzitě. Chce napsat knihu, která se bude jmenovat Mizérie Maďarů. Tamás Bogdán platí v akademickém světě za celebritu. Předmětem jeho sociologického výzkumu je Békásmegyer, obrovské sídliště socialistického střihu na periferii Budapešti, v jehož centru jako symbol stojí Magnetický vrch. Shodou okolností tu vyrůstala i jeho studentka Réka. Dějovými úrovněmi tohoto chytře napsaného románu se vine milostný vztah Tamáse s Enikő a později s Rékou. Spisovatelka Réka Mán-Várhegyi však zároveň vytvořila sugestivní portrét současné maďarské společnosti. Toto je čtivá a vtipná lovestory, ale též hluboký esej, který nezapře sociologický zájem autorky a může pozměnit, či úplně změnit náš pohled na Maďarsko a Maďary.

PŮJČTE SI

Valles, Tina: Paměť stromu

Drobný román o ztrácení toho nejcennějšího, co máme: společných vzpomínek. Malý Jan se snaží položit dědečkovi ještě co nejvíc otázek, než bude pozdě a dědečkova paměť vypoví nadobro službu.

Malý Jan pořádně neví proč, ale cítí, že to, že je jich doma pět, není moc dobrá zpráva. Dědeček Joan a babička Caterina opustili vesničku Vilaverd, aby se nastěhovali k nim do bytu v barcelonské čtvrti Sant Antoni. Tato změna naruší každodenní život domácnosti, kde slova a mlčení rázem získávají nový smysl. Jan a Joan však mají svůj vlastní svět, plný procházek, stromů a písmen, jež mají hlubší význam, než by se mohlo na první pohled zdát. Nakladatelská anotace.

PŮJČTE SI

Kepler, Lars: Pavouk

Román ze švédské detektivní série s komisařem Joonem Linnou. Záhadný vrah má devět vyhlédnutých obětí a na seznamu se tentokrát objevuje i samotný Joona.

Před třemi roky dostala Saga Bauerová pohlednici s výhrůžným textem o pistoli s devíti bílými kulkami, z nichž jedna čeká na Joonu Linnu. Pohlednici sice tehdy Joonovi ukázala, ale čas plynul a hrozba upadla v zapomnění jako bezvýznamná provokace. Až doposud. Na starém hřbitově v Kapellskäru byl nalezen pytel s téměř rozpuštěným tělem. Na místě činu zůstala bílá nábojnice. Bestiální pachatel dává policii možnost zastavit sérii vražd tím, že rozluští složité hádanky.

PŮJČTE SI

Löwenstein, Šimona: Deník 2038

Dystopická próza, reagující na současné progresivistické tendence, má podobu fiktivního deníku z blízké budoucnosti.

Elektronický deník čtrnáctileté dívky z roku 2038 pocházející z Evropy obsahuje kromě osobních záznamů rovněž mnoho naskenovaných textů a nahrávek z kompetenčního centra nebo holografického vysílání, které umožňují náhled do politické struktury a myšlení tehdejší „ekologické demokracie“ Evropské rozmanitosti krátce před jejím rozšířením na Středomořskou unii. Jeho vydavatel v něm našel poukazy jednak na osobní příběh svého vlastního dětství, jednak na historické příčiny následující světové katastrofy 21. století. Institucionalizované dobro se může, když zapomene na člověka, velmi snadno zvrhnout v tyranii.

PŮJČTE SI

Nguyen Phan Que Mai: Hory zpívají

Román o lidské vytrvalosti, odhodlání a rodinných poutech na pozadí pohnutých dějin Vietnamu.

Román je příběhem několika generací rodiny Tranovy mapujícím téměř celé jedno století vietnamských dějin – od francouzské koloniální nadvlády přes nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost. Pohnuté dějiny země sledujeme očima houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong. Dieu Lan, narozená v roce 1920, přichází v životě téměř o vše, co měla – o otce, manžela, bratra i nejstaršího syna. Během pozemkové reformy je její rodině zabaven veškerý majetek a ona musí s šesti dětmi uprchnout z rodinné farmy, aby si zachránila holý život. Turbulentní historické změny i nedostatek ale snáší s hrdostí a laskavostí.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.