Knihy
3. 7. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Druhý svazek sebraných básní Karla Šebka nebo román nedávno zesnulého Cormace McCarthyho.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Šebek, Karel: Úzkost je rozkoš (II/II)

Druhý svazek rozsáhlého sebraného díla nejprokletějšího českého básníka naší doby Karla Šebka.

Tento závěrečný svazek obsahuje kompletní ediční poznámku, doslovy a obrazovou a fotografickou přílohu. Šebkovy texty pocházejí z velmi rozsáhlé rukopisné pozůstalosti, přičemž převážná většina z nich nebyla nikdy publikována. Jeho život se prolínal s poezií a poezie se prolínala s jeho životem víc než u kteréhokoliv jiného umělce u nás. Své krédo „Život je choroba, kterou je nutné přežít“ naplnil Karel Šebek beze zbytku svým životem.

PŮJČTE SI

McCarthy, Cormac: Hranice

Druhý díl autorovy Pohraniční trilogie (navazující na titul Všichni krásní koně) vypráví příběh dospívajícího Billyho, který po rodinné tragédii putuje s mladším bratrem do Mexika, aby zjistil pravdu a pomstil své rodiče.

Šestnáctiletý chlapec nechce zabít vlčici, která pustoší rodinné hospodářství, a snaží se ji odvést do mexických hor, odkud se zatoulala. Jeho osamělá pouť je namáhavá a plná nečekaných příhod, poslání se mu ale podaří splnit. Po návratu najde farmu vypleněnou a rodiče zavražděné. S mladším bratrem se vydá na cestu po stopách vrahů a na své cestě potkávají nesčetné množství svérázných lidí s jejich osudy a jsou svědky toho, jak často se stírá hranice života a smrti. Cesta za odplatou, na které Billy nakonec ztrácí svého bratra, je školou života a chlapec Billy je na jejím konci skutečným mužem.

PŮJČTE SI

Tesař, Milan: Štěstí po česku

Dvaačtyřicet úsměvných zamyšlení nad specifickými českými „specialitami“, které snad někomu přinášejí štěstí.

Jak vypadá české hygge a kde všude nacházíme radost? Odpovědi se skrývají v tom, co milujeme. Houbaříme, pejskaříme, grilujeme, luštíme a děláme mnoho dalších věcí, nad kterými občas jiní ohrnují nos. Známý novinář Milan Tesař napsal čtyřicet dva laskavých fejetonů o tom, co nás hladí nejen na duši, a oblíbený ilustrátor Marek Douša k nim nakreslil trefné obrázky. Protože smyslem života je být šťastný. Bez ohledu na to, jestli někdo ohrnuje nos nad zavařováním okurek nebo našimi ponožkami v sandálech.

PŮJČTE SI

Szilasi, László: Třetí most

Někdejší emigrant, detektiv a pouliční hudebník žijí a vyprávějí své životy v románu, jenž se odehrává v jediném dni a jehož kulisou je jihomaďarský Segedín.

Zahajovacím akordem je setkání gymnaziálních spolužáků po třiceti letech, příslušníků generace, která pád komunismu prožila již na prahu dospělosti. Kurz nabraný v této „době nadějí“ nepřinesl každému úspěch: Někomu se nedařilo, někdo se ani cestou vedoucí k úspěchu vydat nechtěl. Po této myšlenkové linii nás autor vede do světa bezdomovců, kterému je v tomto románu věnován nejširší prostor. Dostáváme se do hlubších a nevlídnějších sfér lidského žití, k němuž patří hrdinské činy i slabosti, podvody, zamlčené činy, neuskutečněné sny, utajované životy, hříchy mládí i pár obyčejných radostí.

PŮJČTE SI

Neff, Ondřej: Ostrov nesmrtelných

Dobrodružný sci-fi román českého autora z cyklu Arkádie, v němž se čtenář setká s již známými hrdiny Nedomým, kyborgem Čuchákem a bojovnicí Su.

Koncem 20. století zbudovali Číňané na Měsíci závrtnou pevnost Ostrov nesmrtelných. Starožitníci Kuba Nedomý a jeho druh Dědek Čuchák s podporou wudanské bojovnice Su Wang-li po téhle záhadě marně pátrali, až vše upadlo do zapomnění. Při tom by i zůstalo, kdyby Bagdádský kalifát neumístil nad měsíční habitat Arkádii svůj Oblak a pomocí chapadel z ní nevysával čím dál větší kvanta energie. To, co nejdříve vypadá jako předmět zájmu milovníků historie, se náhle stává klíčem k dalšímu osudu měsíčních habitatů. Karty jsou rozdány tak, že Bagdádský kalifát vyhraje a Měsíc ovládne. V cestě jeho plánům už stojí jen tvrdohlavost Kuby Nedomého a neobyčejné vlastnosti kyborga Dědka Čucháka, napůl člověka a napůl robota s mozkem napojeným na lunární informační síť. Zvítězí zrada a prodejnost zbabělců, nebo důvtip podpořený mečem zkušené bojovnice?

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.