Knihy
10. 7. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Především oddechová četba českých i zahraničních autorů.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Vostrý, Mirek: Muzikant na jezeře

Kniha povídek a příběhů, jejíž autor má na svém kontě již několik povídkových knih dříve vydaných.

Příběhy Mirka Vostrého vyprávějí o mužských ctnostech. Jejich hrdinové vědí, co nejspíš bude správně, avšak těžce váhají, protože okolnosti správným rozhodnutím prostě nepřejí. Situace odehrávající se ve válce, na vojně, v nemoci nebo za zoufalé nespokojenosti vyžadují víc než jít širokou cestou. Napětí, smutek, záhady a humor v chytrých dávkách činí ze sbírky povídek hezký čtenářský zážitek.

PŮJČTE SI

Kerouac, Jack: Maggie Cassidyová

Křehký milostný příběh z konce třicátých let patří k autorovým raným dílům.

Je silvestr roku 1938, v Lowellu v Massachusetts chumelí a parta šestnáctiletých kluků vesele a trochu nejistě kráčí na taneční zábavu. Pro jednoho z nich bude tenhle večer osudový: Jack Duluoz, autorovo alter ego, totiž v tančírně potká sedmnáctiletou Maggie Cassidyovou. Touhle scénou začíná útlý román, který Jack Kerouac napsal v roce 1953 a líčí v něm historii první lásky na maloměstě a hrdinův první šok a okouzlení z oslnivého New Yorku. Prostý příběh prvního vzplanutí je psán typickým Kerouakovým překotným stylem s chaotickou interpunkcí a „jazzovou“ větnou stavbou, balancujícím na pomezí prózy a poezie. Autobiografický text o nesmělém, nezkušeném vzájemném poznávání a různících se snech dvou mladičkých lidí vznikl už v roce 1953, ale nakladatele našel teprve o šest let později, když už se jeho autor vezl na vlně slávy po vydání svého nejslavnějšího opusu Na cestě.

PŮJČTE SI

Horst, Jorn Lier: Otázka viny

Další detektivní román ze série s komisařem Williamem Wistingem z oddělení dlouhodobě nevyřešených případů. Když mu nečekaně dorazí anonym odkazující na dávnou vraždu, pojme komisař podezření ze zřejmé manipulace.

William Wisting si od zločinu neodpočine ani během dovolené. Když mu přijde anonym odkazující na dávno vyřešenou vraždu sedmnáctileté dívky, rozhodne se případ přezkoumat. Zdá se, že něco nesedí a další dopisy to potvrdí. Vrchního komisaře se zmocňuje nepříjemný pocit, že s ním tajemný pisatel manipuluje jako s loutkou. Podaří se mu odhalit jeho identitu a motiv? A co když vše souvisí i se současným zmizením další mladé ženy? Pravda je zahalená v mlze iluzí – Wisting ji však hodlá najít za každou cenu.

PŮJČTE SI

Lefkovits, Ivan: 1923

Pozoruhodný literární debut šestaosmdesátiletého československého imunologa žijícího ve švýcarském exilu umně spojuje literární fikci s historickými událostmi mladé republiky.

Praha před sto lety. Místo i čas počátku příběhu jsou přesně stanoveny. Brzy však vyjde najevo, že se před námi prolínají příběhy nejméně tři. Především přípravy oslav pátého výročí vzniku Československa za účasti politických, hospodářských a kulturních elit a jejich úvahy o budování státu. Souběžně s tím se rozvíjí velkorysý plán státního nákupu moderního francouzského umění, při němž dvě výrazné osobnosti – Vincenc Kramář a Alois Rašín – dokázaly využít příznivé souhry domácích i mezinárodních okolností. A zároveň dobrodružství dvou přátel, Jiřího Winklera a Pavla Rohana, hlavních, čistě literárních postav, neboť většina osob účinkujících v ději jsou lidé, kteří mají své skutečné historické předobrazy.

PŮJČTE SI

Bright, Verity: Velmi anglická vražda

Detektivní román odehrávající se v Anglii ve 20. letech 20. století.

Anglie, rok 1920. Eleanor strávila posledních pár let cestováním po světě: pila čaj v Číně, pojídala aligátory v Peru, prchala před bandity v Persii a zrovna dorazila z Jižní Afriky do Anglie, do Chipstone, což je to nejspokojenější městečko, na jaké můžete narazit. Lady Eleanor, jak by si raději nepřála být titulována, se neochotně vrací do domu svého strýce. Nyní je lord Henley pryč a ona je majitelkou chladného a zatuchlého panství. Co si s tím vším má mladá žena počít? Pro začátek se spřátelí se psem Gladstonem a hned se spolu vydají na procházku…Pak za prudkého deště z okraje lomu Eleanor v dálce zahlédne, jak byl zastřelen muž.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.