Bílá hora

Bitva, která se odehrála na Bílé hoře 8. listopadu 1620, zásadním způsobem ovlivnila dějiny českého národa na několik stovek následujících let. Přinášíme text Tomáše Dušátka z Oddělení vzácných tisků a několik tipů na pozoruhodné knihy, které si můžete prohlédnout online.    

Celý článek
Podcasty: Martin Hilský

Poslouchejte podcast Martina Hilského o slavné Shakespearově komedii – Veselé Paničky Windsorské.    

Celý článek
Koronačtení: Bohemiana

Třicet let života v České republice zachycuje a vtipně glosuje Petr Motýl ve svém „autorském výběru“ událostí, dobových citací a postřehů, a ukazuje tak naši klopotně se vyvíjející společnost v překvapivě výstižné zkratce.    

Celý článek
Koronačtení: Mrtvá schránka

Příběh „vyhořelého“ muže, pro něhož návrat domů znamená ponejvíce trpké poznání, že vše co se dalo, už dávno přožil a proto nelze již nic nového a převratného očekávat.    

Celý článek
3KinoFest online

Vychutnejte si kvalitní filmy z pohodlí domova! Festival 3KinoFest přináší ty nejlepší a nejzajímavější snímky z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Kdy a kde? Festival proběhne na našem webu online od 4. do 15. listopadu 2020.    

Celý článek
Knížkohraní – listopad 2020

V listopadu 2020 pro vás v Oddělení pro děti a mládež představujeme pohádkovou e-knihu Princ v Zeleném království od básníka Josefa Hanzlíka.    

Celý článek
Podcasty: Martin Vopěnka

Poslechněte si podcast besedy se spisovatelem Martinem Vopěnkou, který představil svůj cestopis Přežít civilizaci – Mých 30 cest za obzor (1983 – 2019.    

Celý článek
Pomoc se školou online – podzim 2020

Chtěli byste vnést trochu klidu do domácího učení? Někdy pomůže, že to s dítětem probere někdo jiný než rodič.    

Celý článek
Koronačtení: Michal Ajvaz

Prozaik, autor filozofických pojednání, ale také básník Michal Ajvaz letos obdržel Státní cenu za literaturu. Od tohoto pozoruhodného autora máme hend několik knih, které si můžete stáhnout nebo číst online.    

Celý článek
Koronačtení: Nikdy nebylo líp

Další z žánrově těžko zařaditelných próz samorostlého českého autora, sestávajících především z reflexivních, filozofujících rozhovorů skupiny svérázných přátel.    

Celý článek
Koronačtení: Lístek na cestu z pekla

Prozaická prvotina mladého scénáristy je příběhem životních outsiderů, kteří se ocitnou na dně svých psychických sil a pokoušejí se znovu hledat smysl své existence.    

Celý článek
Máte doma děti a potřebujete je zabavit?

Připravili jsme pro vás dezinfikovaný, rouškou zahalený a vysoce kvalitní výběr e-knih. Zkrátka balík zábavy. Co v něm najdete? Tipy na četbu s dětmi, audioknihy, kvízy, pexesa a omalovánky ke stažení. Pro nejmenší, malé, trochu větší i dospělé.    

Celý článek
Podcasty: Jan Novák – Kundera

Poslechněte si podcast besedy s Janem Novákem. Autor letos vydal kontroverzní biografii Milana Kundery, které se dostalo mimořádné čtenářské i kritické pozornosti.    

Celý článek
Koronačtení: Liška v dámu

Když ve vědeckém institutu dojde k úspěšnému dokončení experimentu – proměně lišky v ženu, Hospodář si mne ruce. S kombinací lidských a liščích schopností to bude nejlepší špionka na světě. Při výcviku se však na jednu důležitou věc zapomene.    

Celý článek
Koronačtení: Mlýn na mumie

Fantaskní román odehrávající se těsně před vypuknutím prusko-rakouské války roku 1866 líčí pátrání komisaře Durmana po pachateli vražd poštovních doručovatelů.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63