Praktické informace o Covidu

Co dělat když onemocníte Covidem? Jak se chovat v karanténě? Kde najít informace o podpoře domácností i firem? Jak zabavit děti během uzavírky škol? Připravili jsme pro vás aktualizovaný seznam důležitých odkazů.    

Celý článek
Koronačtení: Mimo dosah

Sugestivní, dynamicky napsaná novela vycházející hvězdy argentinské literatury je příběhem mladé ženy, která se v posledním stadiu života pokouší dopátrat zlomového okamžiku, který ji přivedl do neřešitelné situace.    

Celý článek
Pražská kniha – říjen 2020

Pomáháme pražským nakladatelům a nakupujeme od nich knihy. Každý měsíc vybíráme z nových nákupů ty nejzajímavější tituly. Představí je vám ti nejpovolanější – naši knihovníci a lektoři. Říjen patří tipům Jakuba Rychtara, knihovníka z pobočky Ostrovského a lektora historických přednášek.    

Celý článek
Koronačtení: Továrna na vafle

Originální román nizozemského autora o vzpouře zaměstnanců v továrně, která doroste až k orwellovsky antiutopickým rysům.    

Celý článek
Fenomén Devětsil

Letos v říjnu si připomínáme 100 let od doby, kdy Karel Teige založil Devětsil – hnutí, které se významně zapsalo do dějin moderní české kultury dvacátého století. Ve sbírkách Vzácných tisků máme několik pozoruhodných originálních knih, které by neměly ujít vaší pozornosti.    

Celý článek
Koronačtení: Čarovná hora

Román z prostředí mezinárodního plicního sanatoria uprostřed Alp, jehož předchozí české edice jsou známé pod názvem „Kouzelný vrch“, vychází tentokrát v novém překladu Vratislava Jiljího Slezáka.    

Celý článek
Koronačtení: Fernando Aramburu – Vlast

Příběh z Baskicka o dvou bývalých přítelkyních a jejich blízkých, které rozdělil nacionalistický teror organizace ETA.    

Celý článek
Podzimní literáti a básníci

Na podzim si připomínáme výročí mnoha slavných spisovatelů a básníků. Není to jen Karel Hynek Mácha, jehož listopadové narození každý rok slavíme. K „podzimním“ autorům patří také František Halas, D. H. Lawrence, Oscar Wilde nebo Franz Werfel. Připravili jsme pro vás malý výběr e-knih ke stažení.    

Celý článek
Básnířka Louise Glücková – Nobelova cena 2020

Nobelovu cenu za literaturu za rok 2020 obdržela americká básnířka Louise Glücková. Komise jí ocenila za „nezaměnitelný básnický hlas, kterým s přísnou krásou činí existenci jednotlivce univerzální“.    

Celý článek
E-knihy od nakladatelů: Host

Podporujeme nakladatele v nelehké situaci a mimořádně od nich nakupujeme více knih. A to nejen papírových, ale i elektronických. Vyberte si ty nejzajímavější e-knihy z produkce předních českých nakladatelů. V říjnu představujeme brněnské nakladatelství Host.    

Celý článek
Co jsou to artotéky?

Artotéky jsou veřejné půjčovny obrazů, založené na principu podobném knihovnám, které půjčují soukromým osobám, firmám či veřejným institucím převážně originály uměleckých děl, a to na stanovenou dobu a za symbolický poplatek.    

Celý článek
Představujeme Artotéku

Na pobočce Opatov sídlí jedno z nejpozoruhodnějších oddělení naší knihovny. Je to Artotéka, kde si můžete půjčovat obrazy. A nejen to. Najdete tam spoustu výtvarných publikací i knih o umění a fotografii.    

Celý článek
Stáhněte si program kina MKP!

Stáhněte si program kina MKP v sálech Ústřední knihovny na říjen 2020 ve formátu PDF.    

Celý článek
Knížkohraní – září 2020

V září 2020 pro vás v Oddělení pro děti a mládež představujeme básnický experiment výtvarníka Pera Nikla, který si formou typogramů hraje s možnostmi prolínání obrazotvornosti textu a slovotvorností obrazu.    

Celý článek
Poezie Ivana Wernische ke stažení

Ivan Wernisch je jedním z nejosobitějších i nejvýznamějších českých básníků. V nakladatelství Malvern mu vychází nová sbírka a my máme v e-knihovně ke stažení podstatnou část jeho básnického díla. Stahujte a čtěte.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63