Pražská kniha – červen 2020

Pomáháme pražským nakladatelům a nakupujeme od nich knihy. Každý měsíc vybíráme z nových nákupů ty nejzajímavější tituly. Představí je vám ti nejpovolanější – naši knihovníci a lektoři. Červen patří tipům lektora naučné literatury Martina Kredby.    

Celý článek
Zmařený život čtenářky Hvězdy na slunečném ranči

Některé knihy jsou vzácné svým stářím. Některé svým obsahem, jiné zpracováním. A také jsou knihy vzácné tím, že se k nim váže příběh. Tak jako ke knížce Hvězda na slunečném ranči, která představuje běžnou dobovou produkci. Ta knížka by byla úplně obyčejná, kdyby nebyla darovaná, a to hned dvakrát.    

Celý článek
Knihovna na vlnách 2020

Oblíbený festival Knihovna na vlnách proběhne i letos. Čekají nás malé změny. Festival se tentokrát odehraje v nově otevírané sousedské dílně DOK16 a v prostorách Mariánského náměstí před Ústřední knihovnou.    

Celý článek
Naordinujte knihám domácí karanténu

Jak nakládat s půjčenými knihami, abychom se vzájemně ochránili? Doporučujeme naordinovat knihám domácí karanténu.    

Celý článek
Novinky v Pragensiích – květen 2020

Zajímají vás nové knihy o Praze, ale domácí knihovnu už máte přeplněnou? Nestačí vám nové publikace prolistovat v knihkupectví? Nevadí, možná už je máme v Pragensiích.    

Celý článek
Stáhněte si program kina MKP!

Stáhněte si program kina MKP v sálech Ústřední knihovny na červen 2020 ve formátu PDF.    

Celý článek
Josef Mánes – mistr romantického malířství

O významu Josefa Mánesa, od jehož narození uplyne letos v květnu dvě stě let, svědčí více než dostatečně počet veřejných prostranství a míst po něm pojmenovaných.    

Celý článek
DOK16: Otevíráme sousedskou řemeslnou dílnu

V sobotu 13. června 2020 otevřeme sousedskou dílnu DOK16. Najdete ji v kobce č. 16 na Smíchovské náplavce. Provozujete rádi řemeslo? Jste kutilové? Nemáte doma to pravé nářadí? Pak je DOK16 ideální místo pro vás. Připravujeme také pestrý program.    

Celý článek
Danielle Dussault: autorské čtení ve francouzštině

Učíte se francouzsky nebo už jazykem vládnete a zemi galského kohouta prostě milujte? Poslechněte si na soundcloudu podcast frankofonní quebecké spisovatelky Danielle Dussault. Ta se ve svých vzpomínkových črtách vrací do Prahy a vzpomíná na svůj rezidenční pobyt.    

Celý článek
Vladimír Holan

Před čtyřiceti lety zemřel „alchymista slova“ Vladimír Holan (1905–1980).    

Celý článek
Knížkohraní – květen 2020

V květnu 2020 pro vás v Oddělení pro děti a mládež představujeme sbírku básní Robina Krále – Vynálezárium.    

Celý článek
Mami, típni to!

Městská knihovna v Praze a nakladatelství Cattacan uvádí audioknihu Michaely Krýslové Mami, típni to! Čte herec Filip Cíl.    

Celý článek
Pražská kniha – květen 2020

Pomáháme pražským nakladatelům a nakupujeme od nich knihy. Každý měsíc vybíráme z nových nákupů ty nejzajímavější tituly. Představí je vám ti nejpovolanější – naši knihovníci a lektoři. Květen patří tipům lektora beletrie Tomáše Vlčka.    

Celý článek
Živá kultura v knihovně

Jak to vypadá s kulturou v knihovně? Víc než příznivě! Od června pro vás začínáme připravovat nový pestrý program v podobě přednášek, filmů i koncertů. Potkávat se s námi můžete stále na Soundcloudu, Facebooku nebo na YouTube. Pro odložené akce hledáme nové termíny – jejich seznam naleznete v článku.    

Celý článek
Podcasty z historie

Ženy a muži v českých dějinách. Poslouchejte podcasty o významných postavách českých dějin.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63