Přeskočit na hlavní obsah

Přihlaste se

Ještě nemáte účet? Registrujte se
Menu

-

Úvod    Novinky    Fotogalerie    2013    Archiv článků

Archiv článků

Na této stránce najdete archiv fotogalerií z akcí, které jsme pořádali na našich pobočkách.

23. 08. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (6)

Dopoledne pro mrňousky v Ústřední knihovně

Pravidelný cyklus dopoledních čtení pro nejmenší jsme v červnu zakončili knížkou Dráček Mráček. S malým Míšou a jeho dráčkem jsme se vypravili k řece a ve vodních radovánkách jsme pokračovali i poté. Děti si zahrály na rybáře a lovily z bazénku rybičky, vysvobozovaly z ledu knihovnické slony a došlo i na koupání. Foto Míla Linc.

02. 07. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (7)

Fenomén opera, Verdi a Wagner

Vyladěnému roku s knihovnou se přihlásila také pobočka Smíchov populárně-naučnou přednáškou pedagoga Fakulty sociálních věd prof. Kučery. Provedl posluchače operním světem od jejího vzniku až k vrcholu – romantické opeře. Zaměřil se především na osobnost Giuseppe Verdiho, jehož dvousté výročí narození jsme si připomněli vloni a Richarda Wagnera, který má stejné výročí letos v květnu. Fotila Jana Hradilíková.

27. 06. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (15)

Ladislav Hojný, v. v. v. v.

Zahájení výstavy svérázného malíře, grafika a ilustrátora Ladislava Hojného, který sám sebe označuje cimrmanovským přídomkem „chodící… kreslící… píšící…“ nebo zkratkou v.v.v.v., tedy vlastivědný vycházkář ve výslužbě, proběhla ve čtvrtek 27. června. Autor nejen, že připravil velmi nápadité a chutné občerstvení, ale i po celou vernisáž bavil své hosty vyprávěním o své tvorbě, vysvětlováním principů her, které jsou součástí výstavy a sršel zapálením pro svou věc. Bylo to velmi příjemné. Výstavu je možno zhlédnout, přečíst a popřípadě vyluštit některou z her od 27.6. do 30.8. 2013.

24. 06. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (6)

Záhřebská má nové rytíře

V naší pobočce proběhl desátý ročník slavnostního rozloučení s dětmi 1. třídy ZŠ Jana Masaryka. Po celoročním cyklu besed děti 24. 6. představily ostatním spolužákům, rytíři a dalším hostům svoji první přečtenou knihu. Splnily tak podmínku pro pasování na čtenáře, ale hlavně pro dárek v podobě knížky z projektu SKIP ČR „Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka“. V letošním roce je to kniha Radka Malého Všelijaké řečičky pro kluky a holčičky. Slavnost žáci zakončili přípitkem s rytířem a slibem, že knihy pro ně budou kamarády i v příštích letech. Foto Hana Vališová.

05. 06. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (21)

Povodně 2013 - vyklizená Ústřední knihovna a sály

Budova Ústřední knihovny má zcela vyklizené suterénní prostory, včetně demontovaných sedaček a technického vybavení sálů. Vybavení, které bylo nutné ochránit před vodou je vynošeno o patro výše do prostor půjčovny (mezi regály s knihami) a zpět můžeme začít stěhovat až přestane hrozit zaplavení suterénů spodní vodou, respektive prasklou kanalizací. FOTO IRENA ŠORMOVÁ.

03. 06. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (6)

Viktor Špaček

V pondělí 3. června proběhla venisáž výstavy výtvarníka a básníka Viktora Špačka. V komorní atmosféře autor přednesl ukázku svých básní a povídek a vysvětlil princip a okolnosti vzniku svých prací, což je u konceptuálního umění zásadní pro pochopení díla. Výstava fotografií objektů a instalací ve veřejném prostoru byla k vidění od 3. 6. do 26.6. 2013.

20. 05. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (11)

Vhrsti v Dejvicích

Pod tajemným jménem se skrývající autor knížek pro malé děti četl a maloval v dejvické knihovně. Setkání se konalo díky finanční podpoře Městské části Praha 6. Fotila Irena Šormová.

17. 05. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (14)

Arnošt Goldflam v Břevnově

Díky finančnímu přispění Městské části Praha 6 mohly děti v břevnovské knihovně poslouchat čtení a vyprávění dramatika, spisovatele a herce Arnošta Goldflama. Fotila Irena Šormová.

16. 05. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (13)

Netopýři na Smíchově!

Pro někoho roztomilá zvířátka, pro jiného stvoření podobná okřídlené myši. To už si mohli účastníci besedy přebrat sami. O jejich schopnostech, významu v přírodě, zvláštním způsobu života a o tom, kam s nalezeným netopýrem, vyprávěla dětem paní Zieglerová z České společnosti pro ochranu netopýrů Nyctalus. Foto Jana Hradilíková.

15. 05. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (23)

Petr Horáček v Ústřední knihovně

Ústřední knihovna přivítala vzácnou návštěvu – svou novou knihu pro nejmenší děti, nazvanou Papuchalk Petr, přišel představit její autor, ve Velké Británii žijící výtvarník Petr Horáček. Foto Irena Šormová.

14. 05. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (16)

Barbara Šalamounová v Ústřední knihovně

Jak se kreslí komiks? Jak se učí děti kreslení komiksů? jak se tohle učí dospělí lidé? Na tyto a mnohé jiné otázky odpovídala výtvarnice Barbara Šalamounová. Fotila Irena Šormová.

04. 05. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (21)

Světy Martina Mulače a Luboše Vetengla

Na výstavě pořádané artotékou od 4. do 26. května 2012 v knihovně na Opatově se představili dva studenti grafického ateliéru prof. Jiřího Lindovského na Akademii výtvarných umění v Praze, Martin Mulač a Luboš Vetengl. Jejich světy nejsou stejné, ale svým způsobem se doplňují a to nejen velmi omezenou barevnou škálou. Martin Mulač se ve své tvorbě zaměřuje na svět okolo sebe, žijící svět, lidské bytosti i zvířata. Luboš Vetengl naproti tomu znázorňuje klid a ticho, přítomné jak v sériích hřbitovů, tak v dílech zaměřených na architekturu, zjednodušenou až na geometrické prostory.

17. 04. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (23)

Ladislav Karpianus na Smíchově

Knihovna na Smíchově se 17. dubna proměnila na internát, v téměř reálných kulisách tu totiž křtil svou novou knihu INTR Ladislav Karpianus. Četlo se, hrálo, podepisovalo a vzpomínalo. Foto Irena Šormová.

10. 04. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (10)

Věra Nosková na Břevnově

Oblíbená autorka a obhájkyně mužské důstojnosti se se svými čtenářkami setkala v knihovně Břevnov. Fotila Irena Šormová.

05. 04. 2013 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (40)

Noc s Andersenem 2013

Ve čtyřech pobočkách Městské knihovny v Praze strávilo dobrodružnou noc 54 dětských nocležníků. Vydali se na Putování ve stopách psích tlapek (inspirace L. Aškenázym) v Korunní, na Opatově poznávali a vyráběli si pražská strašidla. Ve smíchovské pobočce se sešli vyslanci druhých světadílů, aby se seznámili se současnou Evropou (závěr projektu Cestujeme po Evropě). Ústřední knihovna se proměnila ve výcvikové centrum tajných agentů a na základě oblíbených literárních příběhů plnili mladí adepti nejrůznější náročné úkoly a zkoušky. I když se toho moc nenaspalo, nebo možná právě proto, všem se nocování v knihovně moc líbilo a díky za to patří našim knihovníkům i dobrovolníkům.

Předchozí 1   2   3   Další


Najít v knihovně
  • přetáhnout tlačítko na lištu záložek prohlížeče
  • označit vybrané slovo na jakékoliv prohlížené internetové stránce
  • kliknout na odkaz "Najít v knihovně" na liště záložek prohlížeče
  • automatické vyhledání knížek k tématu v katalogu knihovny