Vybíráme
15. 12. 2022, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny připravilo tipy na četbu pro blížící se vánočních svátky. Prosincové vydání se zaměří na odkaz dvou hudebních skladatelů, jednoho slavného hudebního estetika a ikony české pop music. 

Antonín Rejcha Znovunalezený

Kolegové z Moravské zemské knihovny během pandemie nelenili a ve spolupráci s Francouzskou národní knihovnou připravili virtuální výstavu o životních osudech a hudební tvorbě Antonína Rejchy, významného skladatele a vyhledávaného profesora Pařížské konzervatoře. Vrstevník Ludwiga van Beethovena – s německým skladatelem se přátelil a společně studoval v Bonnu – zůstává v kulturním povědomí i více jak 250 let od svého narození, ale konkrétní Rejchovy skladby i teoretické poznatky stojí často stranou zájmu. Jana Franková a François-Pierre Goy to chtěli svoji výstavou a následnou obsáhlou publikací změnit. Pokud se vám nepodaří sehnat v naší knihovně její fyzickou verzi, můžete si prolistovat alespoň tu digitální. Moravská zemská knihovna ji na svých stránkách nabízí zdarma. Publikace je obohacená o nedávno nalezené zdigitalizované rukopisy i Rejchův osobní zápisník, který byl náhodně a zázračně nalezen v březnu 2021 u popelnic v Paříži.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Eduard Hanslick

Hudební estetika by bez Eduarda Hanslicka nebyla tím, čím je. Proslulý hudební kritik a rodák z Prahy svým spisem dráždil i inspiroval jak svoje vrstevníky, tak další nastupující generace estetiků, skladatelů, interpretů a milovníků hudebního umění. Jeho slavný spis O hudebním krásnu vyšel poprvé v roce 1854 a i přes svou stručnost se stal jedním z nejvlivnějších spisů o hudbě, který odstartoval nikdy nekončící diskuze o přednostech a záporech absolutní a programní hudby. Český překlad máme v našem fondu už pěknou řádku let, ale nově nám přibyly hned dvě „hanslickovské“ publikace.

Hanslick, Eduard: On the musically beautiful

První je nový anglický překlad slavného spisu v detailní kritické edici s objemným poznámkovým aparátem a třemi úvodními esejemi.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Rethinking Hanslick

Druhá je kolektivní monografie s podtitulem „hudba, formalismus a výraz“. Obsahuje čtrnáct esejů od současných muzikologů, literárních vědců, historiků nebo sociologů a mapuje Hanslickův odkaz v nejrůznějších kontextech.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Rethinking Reich

Ve formátu „rethinking“ (přehodnocení) pojali editoři Sumanth Gopinath a Pwyll ap Siôn také knihu o jednom z nejslavnějších skladatelů současnosti, Stevu Reichovi. Dnes 86 letý umělec a nepřehlédnutelná osobnost hudebního minimalismu má za sebou bohatou škálu spoluprací, projektů a úspěchů. Rytmem pulsující Music for 18 Musicians komponované v letech 1974–76 vneslo do kánonu evropské vážné hudby inspirace balijským gamelanem i západoafrickými rytmy. Ve svých skladbách s náročnými tématy jako Different Trains (druhá světová válka) nebo WTC 9/11 (teroristické útoky z roku 2001) pracoval Reich s tzv. „speech melody“, unikátním způsobem, jak hudebně a rytmicky zpracovat nahrávky mluvené řeči. V roce 1981 složil skladbu Tehillim, ve které adresoval svoji víru i původ. Židovská témata do hloubky prozkoumal i v jedné ze svých oper, The Cave, ke které mu napsala libreto jeho žena, umělkyně Beryl Korot. Všech těchto a ještě mnoha dalších témat se v knize věnuje kolektiv čtrnácti autorů.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Neckář, Václav: Mýdlový princ

A abychom nemluvili jenom o klasické hudbě, na závěr se podíváme trochu jiným směrem: Směrem k legendě české pop music, Václavu Neckáři. V dvoudílném zpěvníku naleznete v abecedním pořadí 104 písní, které Neckář během své kariéry pokrývající šest dekád zpíval a hrál. Na albu nechybí slavné songy jako „Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě“, „Kdo vchází do tvých snů, má lásko“, „Miluju a maluju“, „Andělé strážní“, „Půlnoční“, či eponymní „Mýdlový princ“. Oba zpěvníky jsou obohacené spoustou fotografií z Neckářových vystoupení, filmů i osobního života.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat