Vybíráme
27. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Únorové novinky Hudebního oddělení Ústřední knihovny se zaměří na tři publikace ze světa pop music a jazzu, jež vykazují autobiografické rysy, ale každá trochu jinak.

Cave, Nick: Víra, naděje a masakr

Všestranný australský umělec Nick Cave si během pandemie našel čas na dlouhé a důvěrné rozhovory o víře, umění, hudbě, svobodě, smutku a lásce. Vedl je s irským zpěvákem a publicistou Seánem O'Haganem. Oba přátelé se dohodli, že si vzájemné telefonáty budou nahrávat a z více jak čtyřiceti hodin nahrávek se po radikálním redakčním zpracování zrodila tato kniha. Otevřeně pojednává o Caveově životě od raného dětství až po současnost, o jeho láskách, pracovní morálce i krizi, která v době pandemii postihla mnohé z nás. Cave skrze rozhovory ohledává vlastní tíseň i bolest ze ztráty dvou synů i postupnou nelehkou cestu zpět k naději i k osobní víře.

PŮJČTE SI

Butcher, Pauline: Freak out!

Na přelomu 60. – 70. letech Frank Zappa čelil společně se svou kapelou The Mothers of Invention finančním problémům, protože obecenstvo bylo zmatené z jejich dlouhých instrumentálních skladeb bez zpěvu, ve kterých Zappa snoubil klasickou a jazzovou hudbu se zvukem rockové sestavy. Kapelu perfekcionistický Zappa nakonec rozpustil a začal hledat nové cesty ve své zběsile proměnlivé kariéře. V té době pro něj pracovala jako sekretářka Pauline Butcher, která po letech, v roce 2008, napsala o svých třech letech se Zappou tuto knihu. Její autobiografické vzpomínky poodkrývají čtenáři vnitřní dynamiku vztahů lidí, kteří kolem Zappy kroužili, zároveň nabízí pohled do zákulisí samotné hudební tvorby. Jako zlatá nit se publikací line další téma: cesta od sexuální revoluce 60. let směrem k celospolečenskému ženskému hnutí let následujících.

PŮJČTE SI

Vitouš, Miroslav: Klíč k životu

V podobné době, v roce 1970, založil český kontrabasista Miroslav Vitouš kapelu Weather Report. Jeho spoluhráči byli klavírista Joe Zawinul a saxofonista Wayne Shorter. V té době měl už absolvent Pražské konzervatoře na kontě vystupování s jazzovými špičkami, jako byli Miles Davis, Stan Getz, Chick Corea nebo Herbie Hancock. Svérázný muzikant a světoběžník Vitouš ve své úderně psané autobiografii nenechává nit suchou na bývalých spoluhráčích (zvláště kolezích z Weather Report), ani sám na sobě a čtenářům nabízí blízký pohled na nelehkou kariéru jazzového hudebníka své generace, při které se i ti nejžádanější hráči často potýkali s nestabilitou, finančními problémy či drogovou závislostí.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek Pixabay.com.