Ohlédnutí za CoronaConem

Každoročně pořádáme setkání všech fantazáků tělem i duší, a říkáme mu CONiáš. Během pandemie koronaviru byla knihovna zavřená, ale my se rozhodli uspořádat dva online „cony“. Přinášíme vám malé ohlédnutí.    

Celý článek
Jaromír Čejka – Hana Pachtová: Ukradené fotografie

Do června 2020 můžete ve foyer pobočky Opatov navštívit výstavu fotografií Jaromíra Čejky s komentáři spisovatelky a publicistky Hany Pachtové. Výstavu můžete „fyzicky“ zhlédnout do 6. června 2020 nebo si fotografie můžete virtuálně prohlédnout v našem článku.    

Celý článek
Básníci online – Olga Słowik

„Existují hlásky, které zrazují.“ Možná i proto se před lety Olga Slowik „přestěhovala do nové řeči a nikdy nevybalila kufry.“ Smíme ji navštívit a pěkně s ní pobýt.    

Celý článek
E-knihy do školy – Utrpení mladého Werthera

Romantický román v dopisech líčí lásku mladého muže, který miluje ženu svého přítele a protože nevidí ze situace žádné morálně únosné východisko, rozhodne se vlastní rukou zemřít.    

Celý článek
E-knihy ke studiu – Výuka mediace

Metodická příručka pro lektory a školitele mediace. Představuje užitečný nástroj pro práci se studenty; vedle obecných doporučení (obsah, struktura osnov kurzu) se věnuje i praktickému nácviku (simulovaná mediace).    

Celý článek
Básníci online – Max Ščur

„Když medituješ, hledě do tváře smrti, básně se píší samy.“ Když ale vychýlené srdce usadíš nepřesně, poezie roztepe vše kolem o nebe nepravidelně. Max Ščur čte z básnické sbírky Arytmie své Ústraní.    

Celý článek
Básníci online – Vojtěch Vacek

Básník upíjí ryzí nektar fantazie a vypráví příběhy, které svou roztodivností opilují slova jinými významy.    

Celý článek
E-knihy ke čtení – Cesta na jih

Fantastický román s bizarní kriminální zápletkou, filozofickým přesahem a zcela originální imaginací.    

Celý článek
Básníci online – Josef Straka

Město dominuje novým. Nové renovuje minulost, přejmenovává ji, chrlí nová a další jména. To, co drželo balanc, je rozkopané; to, co platilo kdysi, neplatí. Ano, tati, bylo to tady. Není. Nejsi ani ty. Ale kroky si cestu do naší krajiny pamatují.    

Celý článek
E-knihy do školy – Velký Gatsby

Nejslavnější román proslulého amerického spisovatele je obrazem života nejbohatších vrstev americké společnosti v době po první světové válce.    

Celý článek
E-knihy ke studiu – Svobodná kultura

Autor – profesor na Harvard Law School – se v publikaci zabývá udržitelností současné podoby práva duševního vlastnictví v době Internetu. Argumentuje, že nynější úprava nálehavě potřebuje změnu, zároveň naznačuje cesty dalšího možného vývoje.    

Celý článek
Básníci online – Jan Štolba

Linearita času je nevyhnutelná. Den nezastavíš. Plyne jako řeka, do které nelze vstoupit dvakrát, ale do které je možné podívat se pokaždé jinak. Román-poezie Jana Štolby čas pozastavuje vzpomínkami, nořícími se, splývajícími i ztěžka se nadechujícími v dané přítomnosti.    

Celý článek
Básníci online – Eliška Kremlová

Za klíční kostí číhá na zlomení to křehké, lámavé. Ze sálu, kde se stáří převléká do obleků života – Eliška Kremlová.    

Celý článek
E-knihy ke čtení – Doktor Kott přemítá

Sbírka povídek o pocitu lidské nedokonalosti, který zcela zásadně ovlivňuje přirozené citové vztahy.    

Celý článek
Básníci online – Dagmar Plamperová

Přirozená lyričnost Dagmar Plamperové nás přenese do mytického Walesu, kde je „jaro namíchané z podzimu“, kde se „déšť na ulicích pase v hustých vrstvách“ a kde „turisté dávají vale zbytkům barbecue“. Nahlédneme do subtilních krajin její knižní prvotiny, ve které básnířka „sází jahodníky jako protest proti dočasnosti“.    

Celý článek
Další stránka
strana z  63