Přeskočit na hlavní obsah

Přihlaste se

Abyste se mohli přihlásit, je třeba mít v prohlížeči povolené cookies.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Menu

-

Úvod    Novinky    Fotogalerie    2008    Archiv článků

Archiv článků

Na této stránce najdete archiv fotogalerií z akcí, které jsme pořádali na našich pobočkách.

27. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (5)

Krč a Braník v proměnách času

Již druhá beseda o Praze 4 nás utvrdila v tom, že přednášky PhDr Bartoně všude najdou své příznivce místopisu. Přes takřka třicetistupňové parno přišly skoro čtyři desítky lidí, aby nahlédly do historie, získaly nevšední informace třeba o usedlosti Ryšánka, o vinicích a dvoru, který stával na místě dnešního náměstí Bratří Synků, o vyhlášeném bránickém pivovaru, dominikánském dvoře atd. Ve svých knihách píše o Braníku v toku času patriotka Zdena Landová. Zajímavý byl také pohled na vývoj železnice a jejich zastávek na území Prahy 4. Za zmínku stojí třeba jen to, že hlavní město leželo v prvopočátcích na vedlejší trati. Přednáška byla doplněna fotografiemi z archivu pana Bartoně, výstavkou pragensií a každý návštěvník obdržel i bibliografický seznam knih o Praze 4. Besedy složené z různých zajímavých střípků, týkajících se zdejších městských částí, přitahují nejen lokální patrioty, ale i další návštěvníky, kteří se chtějí o okolí svého domova dozvědět víc. Můžeme proto slíbit, že další přednáška se bude konat 14. 10. 2008 od 16 h ve studovněkrčské knihovny a v centru pozornosti se ocitnou zámky a zámečky Prahy 4.

22. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (9)

Bambiriáda 2008

Od 22. do 25. května patřil střed města dětem. Provoz kolem Anděla, Střeleckého a Dětského ostrova byl totiž „omezen“ konáním jubilejního 10. ročníku Bambiriády. Pojízdná knihovna MKP stála v parčíku před Dětským ostrovem a pro příchozí v ní byl připraven program. Tentokrát zaměřený na logické hádanky a bludiště. Kromě toho jsme také již tradičně měřili čtenářskou výšku a v bibliobuse byla možnost posedět, stranou od bambiriádního shonu si prolistovat knihy nebo zasurfovat na internetu.

15. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (7)

Věra Nosková na Letné

Pobočku MKP Letná navštívila a o psaní a vydávání knih vyprávěla spisovatelka Věra Nosková. Svým čtenářům představila nejnovější knihu povídek Ve stínu mastodonta.

15. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (5)

Koncert Szidi Tobias

Slovenská herečka a zpěvačka Szidi Tobias vystoupila na dalším koncertu z cyklu Rebelující dámy české hudby, který připravila MKP ve spolupráci s hudební agenturou Taktika Muzika (http://www.tak­tika-muzika.cz/)

14. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (13)

Tadeáš a hradní tajemství

Ve středu 14. 5. 2008 v pobočce MKP Opatov předčítal Jaromír František Palme (pražský rodák, malíř, ilustrátor, autor písní, zpěvák a kytarista známé psychedelicpun­kfolkrockové formace Původní Bureš) ze své knihy pro děti Tadeáš a hradní tajemství, kterou i sám ilustroval. Děti tak měly možnost seznámit se nejen s dobrodružnou a napínavou knihou, ale i prohlédnout si a poslechnout některé středověké hudební nástroje, které jsou v knize popisovány. Kdo by se chtěl o knize či kapele dozvědět více může navštívit tyto stránky: http://tadeasa­pes.wz.cz/ nebo http://www.pu­vodnibures.wz­.cz/.

13. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (20)

Window of Shanghai

Městská knihovna v Praze se zapojila do mezinárodního projektu Window of Shanghai, který probíhá již od roku 2003, a na kterém spolupracuje více než 150 knihoven po celém světě. Šanghajská knihovna poskytuje knižní dary, aby obdarované knihovny mohly zřídit „okno“ literatury o Číně, konkrétně o Šanghaji, převážně v čínském a anglickém jazyce. Tento čínský projekt se snaží představit čínskou civilizaci, její kulturu, umění a historii po celém světě. Také se snaží zviditelnit pokrok v reformách a otevírání se světu. Okno šanghajské knihovny bylo symbolicky otevřeno jejím viceředitelem He Yim a ředitelem Městské knihovny v Praze RNDr. Tomášem Řehákem 13. května 2008.
Více informací o Window of Shanghai najdete na www.library.sh­.cn/…wofshangha­i/

07. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (10)

Čtěte si s námi podruhé

V dalším z pravidelných odpoledních čtení z cyklu Čtěte si s námi jsme dětem četli z knížky Pavla Brycze: Kouzelný svět Gabriely o tom, jak Gabriela při oslavě narozenin zjistila, že rozumí řeči věcí. Povídali jsme si jaké to je být doma sám a jak se zabavit a samotu zahnat – co takhle třeba si číst! Při další ukázce, která byla z knihy Pavla Šruta : Pavouček Pája, jsme fandili pavoučkovi proti zlé masařce Trudě. Děti znaly také další knížky s hrdiny z hmyzí říše. Čtení jsme zakončili kapitolkou z knížky Pavly Skálové: Malostranská psí zima, jejíž hlavní hrdinky – mopsí slečny Fanča a Džina zaženou z bytu zloděje. Pak už byla chvilka na tvorbu dětí: z připravených barevných drobných obrázků skládaly třpytivé čtverce. Vždy jeden pro knihovnu a jeden třeba pro maminku k svátku.

05. 05. 2008 | Super Admin
Fotografií (11)

Beseda s Ivou Procházkovou

Spisovatelka Iva Procházková při besedě v pobočce na Letné představila své knihy pro děti. Vyprávěla o zážitcích z dětství, které ji při psaní knih inspirovaly, a také o svém otci spisovateli Janu Procházkovi. Beseda byla zakončena autogramiádou.

30. 04. 2008 | Super Admin
Fotografií (10)

Slet čarodějnic na Ostrčilově

Dne 30.4.2008 se do knihovny na Ostrčilově nám. slétlo při příležitosti svého svátku hejno čarodějnic! Váženou návštěvu přivítala čestná předsedkyně Svazu čarodějnic ČR Eulálie Knihomilová a velvyslankyně všech Knihomilek Knihočárka Pohádková. Na programu bylo seznámení s tradicí svátku čarodějnic, vytvoření originálního čarodějného jména, zábavné soutěže a kvízy a samozřejmě i vzájemné hašteření, jak je u této společnosti dobrým zvykem. Vše dokumentovala naše dvorní fotočarodějka z centrály se svým fotobleskem. Na závěr před odletem obdržela každá z účastnic upomínkový list a drobnou odměnu. Věříme, že se akce líbila všem zúčastněným i návštěvníkům knihovny a těšíme se na příští slety! (text: Eva Honcová)

30. 04. 2008 | Super Admin
Fotografií (8)

Zuřiví reportéři v knihovně Ostrovského

Dne 30. dubna v první otevírací den nově zautomatizované pobočky Ostrovského (OK5) připravili žáci ze základní školy Chlupova s odbornou pomocí pana Stanislava Berkovce anketu pro příchozí čtenáře. Zuřiví reportéři z tiskové agentury Kocouří dráp se rozdělili do několika skupin a zpovídali své spolužáky, učitele, knihovníky a hlavně návštěvníky z řad čtenářů. Když byli všichni přítomní vyzpovídáni, mohli si žáci vyzkoušet profesionální novinářskou techniku – mikrofon – a poznat, že mluvit do něj není úplná legrace. Správné používání jim ukázali pánové Berkovec (novinář na volné noze) a Slávek Hrzal (Dětská tisková agentura).

28. 04. 2008 | Super Admin
Fotografií (10)

Slavnostní otevření pobočky Ostrovského

V pondělí 28. 4. 2008 byla slavnostně otevřena automatizovaná pobočka Ostrovského. Tato pobočka MKP vznikla v r. 1964 a až do r. 2007 byla známa pod jménem „Na Skalce“. V r. 2008 byla zautomatizována a koncem dubna otevřena jako třicátá osmá automatizovaná pobočka MKP. Je vzdálena asi 150 m od stanice autobusů č. 137 Santoška, případně 50 m od stanice Ženské domovy (ale jen ve směru Na Knížecí); nejbližší st. metra „B“ je Anděl – Na Knížecí. Fond knihovny činí 15 tis. knihovních jednotek, z toho 6 tis. naučná literatura a 9 tis. beletrie.

18. 04. 2008 | Super Admin
Fotografií (4)

Děti dětem v knihovně Krč

Že se do knihovny chodí půjčovat knihy, nikoho nepřekvapí. Že někdy čtenáři darují knihovně k dispozici pěkné tituly, také není nic nového. Ale to, že děti z první třídy vyrobí podle svých nejlepších možností knížky pro své mladší kamarády, aby si v knihovně mohli vybarvovat, doplňovat, prohlížet obrázky, hledat rozdíly, inspirovat se a bavit, to se stalo – alespoň u nás, v krčské knihovně – zcela poprvé. Když třída přinesla svá dílka ukázat, bylo to jako když exploduje barevný gejzír nápadů s tematikou ročních období, písmen, počítání, zvířat i rostlin, pohádek, geometrických tvarů i užitečných údajů. Na každém svazku byla vidět chuť, s jakou byl tvořen, a snaha něco sdělit. V dubnu i v květnu jsme tak rozdávali tyto knížky předškolákům – maminky je braly domů nemocným dětem, jiné děti slibovaly, že z nich budou doma maminkám „číst“. Velkou radost měli také ostatní čtenáři, pro které děti vyrobily množství záložek s koňmi. Dobrý úmysl přinesl ovoce. Všem dětem z 1.B ZŠ Jánošíkova 1320 pod vedením paní učitelky Fialové děkujeme a těšíme se na další spolupráci. (text: Iva Karásková)

09. 04. 2008 | Super Admin
Fotografií (7)

Čtěte si s námi

Společně s dětmi z družinky ZŠ Curieových jsme si četli ze zajímavých současných knih pro děti. Tentokrát to byla: Sísa Kyselá od Martiny Drijverové, O dobré a zlé moci Karla Šiktance a veselá obrázková knížka Stefana Gemmela Jako ty! Povídali jsme si o pohádkách, o přátelství, ale i o tom, co potřebuje i úplně malé zvířátko, když ho chceme chovat doma. Děti si poslechly také básničku o motýlcích a několik pěkných barevných jich pro nás vymalovaly – teď se tu krásně vznášejí a zdobí knihovnu. Děkujeme.

08. 04. 2008 | Super Admin
Fotografií (7)

Renáta Fučíková

V břevnovské knihovně ožily příběhy českých knížat a králů, a to zásluhou malířky, ilustrátorky a spisovatelky Renáty Fučíkové. Svou premiéru zde měly i obrázky z připravované knihy o J. A. Komenském.

04. 04. 2008 | Super Admin
Fotografií (4)

Cesta kolem světa za 300 minut

V podvečer 4. 4. 2008 se pobočka v Záhřebské chvíli změnila na pasové oddělení. Děti ze SoZŠ Integrál zde započaly svoje putování po zemích světa za 5 hodin. V knihovně musely předložit žádost o pas, nakreslit si autoportrét a potvrdit pravost dokladu. Zpět do školy, kde pokračoval jejich program a kde spaly, si odnášely i spoustu naučných knih o zemích světa a pohádky různých národů. Spolupráce byla jako každý rok velice úspěšná.

Předchozí 1   2   3   4   5   6   Další


Najít v knihovně
  • přetáhnout tlačítko na lištu záložek prohlížeče
  • označit vybrané slovo na jakékoliv prohlížené internetové stránce
  • kliknout na odkaz "Najít v knihovně" na liště záložek prohlížeče
  • automatické vyhledání knížek k tématu v katalogu knihovny