Přeskočit na hlavní obsah

Přihlaste se

Abyste se mohli přihlásit, je třeba mít v prohlížeči povolené cookies.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Menu

-

Úvod    Novinky    Fotogalerie    2008    Archiv článků

Archiv článků

Na této stránce najdete archiv fotogalerií z akcí, které jsme pořádali na našich pobočkách.

28. 02. 2008 | Super Admin
Fotografií (7)

Sbírka pro kočičí útulek Palmovka

S radostí a úsměvem jsme v útulku pro opuštěné kočky Palmovka předali příspěvek od knihovnic a knihovníků MKP. Jednalo se o dobrovolnou sbírku v rámci akce „Vánoce pro kočku“, kterou již tradičně pořádá Pražský spolek ochránců zvířat (www.psoz.cz). Celkem se vybralo cca 40 konzerv, 7,5 kg suchého krmiva a 900 Kč. Kočky i opatrovníci děkují.

27. 02. 2008 | Super Admin
Fotografií (5)

Vinohrady známé i neznámé - vinohradská náměstí

O náměstích nacházejících se na území Vinohrad jsme se dozvěděli spoustu informací na besedě, která se konala ve středu 27. února 2008 v pobočce Korunní. Zajímavosti nejen o architektuře, historii a významných osobnostech nám přišla vyprávět Mgr. Irena Tyslová.

20. 02. 2008 | Super Admin
Fotografií (8)

Bradavické jazykové těžkosti aneb Beseda s překladatelem Harryho Pottera

Harry Potter je na začátku roku 2008 jistě ten nejznámější a mediálně nejvytíženější čaroděj vůbec. K jeho slávě nezůstala chladná ani Městská knihovna v Praze, pobočka Smíchov, a pozvala na besedu překladatele Pavla Medka, který spolu se svým bratrem rozsáhlé dílo paní Rowlingové přeložil. Zájem o setkání s ním byl tak veliký, že knihovna téměř praskala ve švech. Pavel Medek odpovídal na dotazy dětí nepřetržitě hodinu a půl. Možná by odpovídal až dodnes, kdyby žáky nečekala další výuka.

13. 02. 2008 | Super Admin
Fotografií (14)

Harry Potter v Ústřední knihovně

Ve středu 13.2.2008 to v Ústřední knihovně MKP žilo Harrym Potterem. Konec sedmidílné série o mladém čaroději se zde oslavil celodenní akcí, kdy se besedovalo, vyprávělo, luštil se kouzelný kvíz, vyráběly se nespočetné čarodějné hůlky a minikošťátka, jejichž rozlet už záležel na pokročilosti kouzelnické úrovně každého z účastníků. Vedle volně příchozích fanoušků Harryho Pottera se dopolední akce zúčastnily děti ze ZŠ Červený vrch a odpoledního pořadu pak děti z družiny ZŠ Uhelný trh. Účastníci obdrželi i diplomy z bradavické školy a nálada všech byla prostě kouzelná

11. 02. 2008 | Super Admin
Fotografií (19)

Barevný svět na Ostrčilově náměstí

V knihovně na Ostrčilově nám. se konala výtvarná dílna dětí z mateřské školy Na Děkance. Děti si zahrály na malíře a svými obrázky na libovolné téma se snažily knihovnu barevně oživit, proto jsme akci nazvaly „Barevný svět“. Děti se opravdu snažily, zvlášť když jejich snažení přišla zvěčnit naše paní fotografka. Obrázky dětí budou naší knihovnu barevně oživovat po dobu jednoho měsíce.

31. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (10)

Slavnostní zahájení provozu Oddělení digitalizace MKP

Městská knihovna v Praze vytváří digitální knihovnu pragensijních dokumentů. Této práci se věnuje nejmladší oddělení knihovny – Oddělení digitalizace. Provoz oddělení byl slavnostně zahájen ve čtvrtek 31. 1. 2008 mimo jiných za účasti pana radního pro kulturu MHP Milana Richtera a velvyslance Norského království Petera Readera. Oddělení vzniklo na základě projektu HISPRA podpořeného Finančními mechanismy EHP /Norska. Do srpna 2010 bude digitalizováno asi 350 tisíc stran pragensijních a historických knih, které budou volně přístupné přes internet. Více o projektu Hispra >>
Tisková zpráva [pdf, 98 kB]
Ohlasy v médiích [pdf, 98 kB]

31. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (14)

Geocaching

Že v pohádkách můžeme najít zakopaný poklad, to ví snad každý. Ale že můžeme nacházet poklady i v současnosti a navíc pomocí přístroje GPS, to tak známé není. V knihovně Vršovice jsme se ve čtvrtek 31. ledna 2008 mohli seznámit s celosvětovou hrou jménem Geocaching. Ta spojuje pomocí internetu tisíce lidí po celém světě. Tzv. „kačeři“ (hledači pokladů) vyráží se svým přístojem GPS nebo i bez něj do terénu, kde hledají ukryté cache [keše]. Ty mohou být od mikro (např. v plastových obalech od filmů) až po velké formáty (např. dřevěná bedna od nábojů do zbraní). O tom, co to vlastně geocaching je, o jeho historii a počátku v České republice nám přišla do knihovny vyprávět jedna z hledačů pokladů, paní Sylvia Prokšová. Ta má na svém kontě přes 300 nalezených „keší“. Po besedě se účastníci vydali ještě hledat nedaleko ukrytou schránku jako ukázku Geocachingu.

30. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (21)

Jácíček v Holešovicích

Divadelní duo MAMY rozezpívalo a roztancovalo holešovickou knihovnu dramatizací knihy Daisy Mrázkové " Haló, Jácíčku ". Jejich vystoupení se zaujetím sledovalo na 80 dětí z mateřské školky.

22. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (10)

Žluté oči vedou domů

V úterý 22. ledna zavítala do knihovny Hostivař hispanistka a spisovatelka Markéta Pilátová. Během besedy vyprávěla o svém pobytu a zkušenostech z Brazílie, kde učila děti českých emigrantů češtinu. Dozvěděli jsme se různé zajímavosti o pocitech lidí, kteří emigrovali z České republiky a o jejich vztahu k této zemi. Během besedy předčítala spisovatelka ze své knihy Žluté oči vedou domů. Na závěr proběhla autogramiáda a zúčastnění předali paní Pilátové květiny. Beseda moc líbila a všichni si pochvalovali útulné domácí prostředí naší knihovny.

17. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (8)

Pasování na čtenáře

Ve čtvrtek 17. 1. 2008 proběhlo v Úseku služeb dětem a mládeži ÚK MKP slavnostní pasování prvňáčků ze ZŠ Klíček na čtenáře. Děti nejprve musely složit zkoušku ze čtení, před shromážděnými rodiči, paní ředitelkou školy měly za úkol vylosovat si a přečíst pro ně úplně neznámou větu. Všem se podařilo zkoušku složit, přestože nervozita byla veliká. Jako odměna na ně čekala nápaditá čtenářská šerpa a kniha od vedení školy a drobná pozornost od knihovny. Přejeme malým čtenářům hodně zážitků při čtení a těšíme se na ně v knihovně!

11. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (10)

Streetworker Tomáš Hajný o drogách

Zajímavé a netradiční povídání o rizicích spojených s užíváním drog proběhlo v polovině měsíce ledna v knihovně Opatov. Besedu vedl zkušený streetworker pan Tomáš Hajný, který zároveň působí jako terapeut při Občanském sdružení ESET-HELP na Praze 4-JM. V rámci tohoto povídání se mohli žáci blíže seznámit s prací terénního pracovníka. Dozvěděli se, že cílem této služby není pouze sběr a výměna použitých injekčních stříkaček nebo procházení oblasti, kde se drogově závislá populace vyskytuje. Její podstatnou součást tvoří převážně práce s klientem. Ta spočívá především v prevenci, poradenství, motivaci ke změně životního stylu nebo v sociální a krizové intervenci atd. Zpestřením pro žáky byla ukázka některých prvků z umění sebeobrany. Tato beseda se setkala s velkým úspěchem nejen u dětí, ale i u pedagogů.

07. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (6)

Petra Hůlová v Holešovicích

Spisovatelka Petra Hůlová, častý a vítaný host Městské knihovny v Praze, tentokrát četla ze své nové knihvy Umělohmotný třípokoj studentkám Vyšší odborné školy oděvního návrhářství.

02. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (5)

Středa s pohádkou

Každou první středu v měsíci probíhá v pobočce na Letné tradiční akce Středa s pohádkou. Čtení pohádky je vždy doplněno výtvarnou dílničkou, na které tvoří nejen děti, ale i maminky.

01. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (20)

Putovní výstavka ke Karlu IV. - virtuální prohlídka

Putovní výstavka ke Karlu IV. je ohlédnutím za vědomostní a výtvarnou soutěží pro děti. Na výstavce jsou zvěřejněny výsledky soutěže pro děti, vítězná výtvarná díla, ukázky z vědomostních odpovědí dětí a nakonec fotografie ze slavnostního setkání vítězů a jejich blízkých ve Svatováclavské kapli. Výstava bude putovat od 15. 8. 2006 do 26. 2. 2007 po pobočkách sítě MKP. Fotografie ze slavnostního vyhlášení vítězů v kapli sv. Václava si můžete prohlédnout zde >>

01. 01. 2008 | Super Admin
Fotografií (7)

S očima dokořán

V knihovně Korunní konalo slavnostní předání cen účastníkům soutěže pro děti S očima dokořán. Ceny jsme předávali za přítomnosti zástupců z Mongolského velvyslanectví a pana Stanislava Tomana, autora fotografií Mongolské břehy. Velmi hezké ceny pro děti věnovalo Mongolské velvyslanectví, které poděkovalo za spolupráci s knihovnou.

Předchozí 1   2   3   4   5   6   Další


Najít v knihovně
  • přetáhnout tlačítko na lištu záložek prohlížeče
  • označit vybrané slovo na jakékoliv prohlížené internetové stránce
  • kliknout na odkaz "Najít v knihovně" na liště záložek prohlížeče
  • automatické vyhledání knížek k tématu v katalogu knihovny