Přeskočit na hlavní obsah

Přihlaste se

Abyste se mohli přihlásit, je třeba mít v prohlížeči povolené cookies.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Menu

-

Úvod    Novinky    Fotogalerie    2012    Archiv článků

Archiv článků

Na této stránce najdete archiv fotogalerií z akcí, které jsme pořádali na našich pobočkách.

02. 10. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (8)

Bibliobus na festivalu Proudy 2012

Bibliobus s e-čtečkami představil Mětskou knihovnu v Praze studentům. Na začátku akademického roku, 2. října, se zúčastnil multimediálního festivalu Proudy 2012 v areálu kolejí na Jižním Městě. Fotila Jaroslava Kadlasová.

02. 10. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (19)

Dny Prahy 11

Pobočka Opatov se připojila k oslavě Dnů Prahy 11 několika zajímavými akcemi. V úterý 11. září v dopoledních hodinách proběhlo povídání s kronikářem Prahy 11 PhDr. Jiřím Bartoněm, v podvečer si čtenáři mohli popovídat s oblíbeným autorem historických románů Vlastimilem Vondruškou. Ve středu 12. září navštívila knihovnu herečka a spisovatelka Ivanka Devátá. Dny Prahy 11 na Opatově zdárně pokračovaly ve čtvrtek 13. září dopoledním výtvarným workshopem s ak. mal. Tomášem Kramplem a večer pak z nového románu četl Michael Viewegh. Týden zábavy v knihovně jsme radostně zakončili v sobotu 14. září představením pro děti a rodiče – Klauniáda. Fotila Jitka Rybková.

26. 09. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (12)

Nový Zéland: země Bílého mraku

O Novém Zélandu hovořila Jitka Kolářová, která zde dlouhodobě pobývala. Přítomné seznámila s kulturními a přírodními zvláštnostmi této jedinečné země, kde můžete v jednu chvíli projet svůj surf i snowboard. Večer se konal v rámci obnoveného cyklu Duše měst, míst a regionů.

19. 09. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (6)

Čtenářský klub: o literatuře jinak

Tradiční pořad o knihách, tentokrát nahlédl téma z jiného úhlu pohledu. Povídali jsme si o nových podobách propagace knižních publikací. Reklamní spoty, netradičně pojatá autorská čtení, ale i samolepky v metru, to je současná prezentace literárního díla.

13. 09. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (11)

Česká móda posledních sta let?

Nelze jen vychvalovat období 1. republiky a zamítat následující období. Ač naší módě v nedávné minulosti chyběla svoboda životního výrazu, tvůrčí jistota a spojení s výrobou, prokázala své pevné kořeny. Našla se plně po roce 1989? Přednášela PhDr. Helena Jarošová, přední teoretička módy.

12. 09. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (10)

Nová jména v české literatuře

Již třetí večer představil nadějné české autory, tentokrát přijeli hosté z daleka. Pozvání přijali: Brněnský básník Robert Janás, autor sbírek Modrá mlha a Smaragdové lampy. Básník Jan Delong, pořadatel literárních večerů v Třinci. Ondřej Hložek žijící v Opavě, autor sbírky Tížiny. A Helena Čubová, pocházející z Nejdku u Karlových Varů, žije, tvoří a organizuje kulturní dění v Praze. Na závěr večera dernisáž panelů s básnickými texty Jaromíra Typlta za účasti autora.

06. 09. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (17)

Umění na ulici: busking

Busking je umělecké pouliční vystoupení. Je to klasické „hraní do klobouku“, ale busker může stejně tak číst básně, dělat pantomimu, malovat nebo předvádět artistické vystoupení. Pouliční umění může města oživovat, dodávat jim atmosféru a zpříjemňovat pobyt v ulicích, stejně tak ale může být otravné, nevkusné a kýčovité. Zkusili jsme se dobrat toho, co busking městům přináší, zda je žádoucí, a pokud ano, tak v jaké podobě. Hosté: Dalibor Zíta (Buskerville), Vítek Eliáš a zástupci hudební skupiny HFD.

05. 09. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (9)

Večer španělsky mluvících autorů

Po vystoupení anglofonních autorů se v Domě čtení představili spisovatelé a básníci, jejichž rodnou řečí je španělština, ale trvale žijí v Praze. Na večer byli pozváni dramaturg a prozaik David Llorente, básnířka Elena Buixaderas ad. Večerem provázel chilský prozaik Jorge Zuniga Pavlov, jehož texty v podání prozaika Petra Pazdery Payna také zazní.

30. 08. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (14)

Literatura de cordel / Literatura na provázku

Na výstavě, pořádané Artotékou od 30.8. do 1.10. 2011, představil Jiří Hůla a jeho Artarchiv, zajímavý fenomén z jižní Ameriky, konkrétně z Brazílie. Literatura na provázku (portugalsky literatura de cordel) jsou sešitková vydání povídek, básní a písniček. Drobné, většinou černobílé tisky s výraznými dřevorytovými obálkami nabízejí pouliční prodavači v jihovýchodní Brazílii zavěšené kolíčky na šňůrách nebo provázkách. Námětem lidového čtení je vše zajímavé ze současnosti, z historie, z Brazílie, ze světa. Součástí výstavy byli ukázky českých písniček vydávaných ve dvacátých a třicátých letech 20. Století.

28. 08. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (8)

Jan Luňáček – šperk, malba, grafika

Výtvarník, jehož doménou je šperk jako do detailu promyšlené dílo, představil ve výstavním prostoru Artotéky od 28. 8. do 22.9. 2012 i svou experimentální malbu a grafiku. Atmosféra vernisáže se nesla v duchu komorním, leč zábavném. TIP! PODÍVEJTE SE NA VIDEO Z VERNISÁŽE NA YOU TUBE!

22. 08. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (7)

Křest nového čísla časopisu PLAV na téma Konec světa

Konec světa omeleta byl Večer časopisu Plav – měsíčníku pro světovou literaturu, věnovaný tématu aktuálního letního čísla. Překlady apokalyptických textů – od mýtů, přes sci-fi až po současnou prózu, konec světa není nic nového pod sluncem! Večer uváděl jeden z redaktorů časopisu Vratislav Kadlec.

15. 08. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (33)

Festival alternativního designu

Festival navazoval na loňský úspěšný Festival autorského čtení. Od 12:00 do 20:00 v atriu vystavovali své výrobky, předměty a doplňky tvůrci současného alternativního designu, šperku, nezávislé módy a oděvu. V šestnáct hodin vystoupili členové básnické skupiny Fantasía: Adam Borzič, Kamil Bouška a Petr Řehák společně s performerkou Darinou Alster s (básnickou) performancí Řekněme Život! a v sedmnáct hodin četla jedna z vystavujících šperkařek, básnířka Marie Štastná. Večer návštěvníky potěšila netradiční módní přehlídka a úplně ke konci, při setmění, chilloutový DJ set DJ Funkensteina a DJ Jana B. Kurátorem celého festivalu byl šperkař a výtvarník Hanuš Lamr. Foto Lenka Hanzlíková, Jitka Roškotová, Jitka Rybková a Tomáš Čada.

29. 06. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (19)

SZUŠ Orphenica tradičně v knihovně

Hradčanská pobočka na Pohořelci se opět rozsvítila zářivými barvami kreseb a malby žáků, které si vychovává výtvarné oddělení Soukromé základní umělecké školy Orphenica. A co dodat k dechberoucím dílům z keramiky? Jen to, že děti jsou opravdoví mistři svého oboru. Posuďte sami…

29. 06. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (20)

Rytíři už umějí číst…proto jsou rytíři

Každoroční pasování prvňáčků na čtenáře je vždy velká událost. Nejvíc pro děti samotné, ale i pro paní učitelku, rodiče a knihovníky, kteří je provedli náročnou cestou až k první přečtené knížce. Pasováni jsou žáci prvních ročníků, kteří se zapojili do projektu SKIP na podporu čtenářství Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, Rytíři čtení se stanou i děti, které chodí pravidelně do knihovny a pro něž je připraven program rozvíjející jejich motivaci ke čtení. A že budou číst rády, dokazují rozzářené oči i odpovědný výraz ve tváři při skládání slibu. Ten skládají do rukou knihovníka, opravdového rytíře, pohádkové víly nebo přímo pana krále. A právě král Ondřej I. uskutečnil slavnostní akt ve Školské ulici 30. Přejeme krásné zážitky při putování světem literatury.

28. 06. 2012 | Jakub ŘEHÁK
Fotografií (22)

Na shledanou není sbohem

28. 6. 2012 se v pobočce Lužiny rozloučili čtenáři a přátelé knihovny s prostorami , které jim sloužily od r. 1991. Obchodní centrum „Unimarket“, ve kterém knihovna sídlí, projde dlouhodobou rekonstrukcí. Celé odpoledne se bavily děti při hrách a soutěžích, představení loutkového i „živého“ divadla, dospělí si poslechli písničky pro mladé i dříve narozené. Ovace sklidil soubor Vy-pro-mi-po ze Zličína za zdařilou inscenaci na motivy příběhů Adrianna Molea. K příjemné atmosféře přispěly i voňavé perníčky z Perníkové apatyky a odnést s sebou si mohli návštěvníci i šperky z přírodních a klasických materiálů. Čtenářům a knihovníkům přejeme šťastný návrat do pobočky v novém. Fotila Jana Hradilíková.

Předchozí 1   2   3   4   5   6   Další


Najít v knihovně
  • přetáhnout tlačítko na lištu záložek prohlížeče
  • označit vybrané slovo na jakékoliv prohlížené internetové stránce
  • kliknout na odkaz "Najít v knihovně" na liště záložek prohlížeče
  • automatické vyhledání knížek k tématu v katalogu knihovny