Přeskočit na hlavní obsah

Přihlaste se

Abyste se mohli přihlásit, je třeba mít v prohlížeči povolené cookies.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Menu

-

Úvod    Novinky    Fotogalerie    2007    Archiv článků

Archiv článků

Na této stránce najdete archiv fotogalerií z akcí, které jsme pořádali na našich pobočkách.

30. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (9)

S panem Andersenem Za pohádkou kolem světa

Téma již čtvrté pohádkové noci v knihovně Smíchov nás tentokrát zavedlo do různých světadílů, kam by možná pan Andersen docestoval za novými náměty ke svým pohádkám. Zkraje se děti podívaly na evropský kontinent a to rovnou na Slovensko. Dozvěděly se o národním stromu lípě, naučily se lidovou píseň Kapura (Brána) a vyzkoušely si kolový tanec Karička. Vyzdobily si valašky, kterými se chlapci na Slovensku oháněli, když tančili odzemok. Z Evropy vedla cesta pana Andersena do Asie za pohádkami krásné Šahrazád. Přišla kouzelná tanečnice, která děti naučila pár ladných pohybů břišního tance, také vyrobila s dětmi ozdobný doplněk – čelenku. Po orientálním tanci byla pro děti v knihovně připravena hra v podobě hledání a luštění hádanek princezny Šahrazád. S půlnocí se přiblížila návštěva poslední země, a to Afriky. V dramatizovaném příběhu Legendy o stvoření se děti dostaly do rovníkové Afriky k Pygmejům. Poté si vyrobily kostýmy na africkou slavnost, na které se tančily divoké africké tance. Součástí noční slavnosti bylo ozdobení velkého afrického slona, který šel v čele průvodu, kde se sešly pohádky a postavičky z jednotlivých kontinentů, aby společně oslavily kouzelný svět pohádek.

30. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (13)

Noc s Andersenem v knihovně Hostivař

Poslední březnový pátek se knihovna Hostivař ponořila do světa pohádek v rámci celorepublikové akce Noc s Andersenem. V knihovně se nepřespávalo, ale program pátečního odpoledne a večera byl i tak nabitý. Hned na začátku přišel zahrát loutkové divadlo o kouzelném kufru pan Antonín Novotný. Poté se děti navzájem představily a pustily se do soutěžení. Hádaly skryté předměty, tvořily co nejvíce slov na jedno písmeno, nosily vejce na lžíci či hledaly pranostiky ukryté v knihách. Na závěr akce si děti přečetly úryvek z knihy Šarlotina pavučinka a knihovnice jim rozdaly dárečky a výhry.

30. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (13)

Noční vandrování za pohádkou

Knihovna Jírovcovo náměstí se k nocování v knihovně připojila již počtvrté. Letos přišlo přespat patnáct dětí a byly zvědavé na to, co dělají knížky v noci. Třeba jestli z nich nevylézají pohádkoví hrdinové a netoulají se mezi regály. V pátek 30. 3. večer stáli tito stateční se spacáky, plyšáky a odhodláním vše propátrat před vchodem do knihovny. A na co přišli? Že čert nikdy nespí, ale ani Popelka, Malá mořská víla, Červená Karkulka, Princezna ze mlejna, hloupý Honza, Budulínek, Otesánek, Večerníček či Bystrozraký. Každá z těchto postav pro ně měla připravený záludný úkol. Za jeho splnění dostaly děti obrázek, který si mohly nalepit do své vandrovní knížky. Poslední zastávka veselého putování za pohádkami byla u Perníkové chaloupky, kde na ně čekal perníček, který si vlastnoručně ozdobily. Touto sladkou tečkou ale večer neskončil. Loutkoherečka Marka Míková si pro noční dobrodruhy připravila několik pohádek Hanse Christiana Andersena, do nichž se mnozí s vervou zapojili. Půlnoční čtení knížky „Šarlotina pavučinka“ symbolicky spojilo naši knihovnu s nocležníky na dalších „spacích“ místech – v naší republice i za hranicemi. Už se těšíme na příští rok a věříme, že i ta příští pohádková noc bude krásná, tajemná a nezapomenutelná jako ta letošní.

30. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (23)

Noc s Andersenem v Korunní

V knihovně Korunní se sešlo 17 dětí, které strávily večer ve společnosti Starých pověstí českých. Nejprve shlédly loutkové divadlo s názvem Staré pověsti hezké a pak se rozdělily do skupinek, aby mohly plnit záludné úkoly postav dávných věků. V potemnělé knihovně děti za svitu baterek hledaly například Libušinu studni či Bivojovu milou. Po splnění všech úkolů, při kterých mohly potkat i služku mistra Hanuše, zkusit si Šemíkovu posilovnu či rozluštit Golemův šém, musely děti sepsat poselství pro budoucí generace. To na doporučení moudré Libuše zakopaly na zahradě knihovny a kněžna poté rozdělila dětem zasloužený poklad. Na závěr si jako památku na tuto akci děti mohly pomalovat přinesená trička podle různých šablon včetně nápisu Noc s Andesenem.

30. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (14)

Andersen v Novodvorské aneb Nebojme se do Stínadel

Letošní, již pátá Noc s Andersenem, se konala ve znamení Jaroslava Foglara a Rychlých šípů. V doprovodu Jozefíny Rychlonožkové (sestra Rychlonožky z kubu Rychlých šípů) a Otýlie Štětináčové (poťouchlá sestra Štětináče z Bratrstva kočičí pracky) se děti vydaly do tajemných Stínadel. Tam někde totiž je ukryt Ježek v kleci, symbol všech Vontů, který měl být v průběhu noci nalezen. Pátrání to nebylo jednoduché. Děti musely řešit jeden zapeklitý úkol za druhým -luštily tajemné vzkazy v morseovce, skládaly rozstříhaný obraz ježka v kleci nebo prolézaly záludnou pavoučí sítí. Když byly všechny úkoly vyluštěny a potřebné indicie nalezeny (a to i přes veškerou snahu Otýlie a její cvičené krysy Agnes, která dětem spíše škodila než pomáhala), vydali se nocležníci na nebezpečnou cestu za hlavolamem. Cesta to nebyla jednoduchá, ale nakonec se přeci jen podařilo talisman najít. Po takovém náročném pátrání si všichni dopřáli zasloužený odpočinek. Ale ne, že by se šlo spát, to ne! Odpočívalo se velmi aktivně. Hrály se hry a povídalo se o knížkách. Bylo toho tolik, že se nikomu do pelíšku nechtělo. Ale únava nakonec zvítězila a v půl druhé se všichni zavrtali do svých spacáků a pomalu usínali. Byla to strašná nezapomenutelná noc. Těšíme se zas!

29. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (7)

Beseda s PhDr. Olgou Vilímkovou

V knihovně Břevnov se uskutečnila beseda s PhDr. Olgou Vilímkovou, zakladatelkou Nadačního fondu Inka a autorkou knih „Učitelkou v Peru“ a „Peru – děti Inků“.

29. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (5)

Vyprávění o Velikonocích

Ve čtvrtek 29. března jsme se v knihovně Korunní sešli na besedě s paní Valburgou Vavřinovou, autorkou knihy Malá encyklopedie Velikonoc. Paní Vavřinová nám vyprávěla o velikonočních zvycích, původu názvů jednotlivých postních nedělí či o Pašijovém týdnu.

21. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (3)

Autorské čtení v knihovně Hostivař

Na první jarní den, ve středu 21. března 2007, se v knihovně Hostivař sešli autoři publikující svá díla nejen na internetu. Vystupující Věru Dumkovou a Ondřeje Linharta doprovázela hra na kytaru v podání Luboše Jeřábka. Autorské čtení bylo ukončeno posezením a besedou tvůrců se čtenáři. Akce se zúčastnilo asi 15 zájemců.

09. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (5)

Dobrodružství v knihovně

9. března se děti ze SoZŠ Integrál vypravily „Za tajemstvím kmene Totonaků“. Vyzkoušely si svoji šikovnost, odvahu a důvtip. Část tajemné výpravy se odehrávala v pobočce Městské knihovny v Praze v Záhřebské ulici a část ve škole. Dobrodružná cesta končila nočním čtením a spaním ve třídách. Spolupráce některých škol na Praze 2 a dětského oddělení knihovny je na velice dobré úrovni. Je vyhledávána dětmi, pedagogy i knihovnicemi.

08. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (7)

Rebelka Kelarová

V letočním roce opět pokračuje cyklus koncertů Rebelující dámy české hudby, který připravila hudební agentura Taktika Muzika ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Jako první Rebelka se představila Ida Kelarová a Romano Rat.

08. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (2)

Na kole všemi kontinenty

V knihovně Školská se uskutečnila cestovatelská beseda s promítáním. O svých zážitcích a cestování na kole vyprávěli Lucie Kovaříková a Michal Jon.

08. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (5)

Tisková konference v knihovně Ruská

Knihovna Ruská byla k 31. 12. 2006 uzavřena pro veřejnost. Tato pobočka projde kompletní rekonstrukcí a automatizací – v nadcházejících dvou letech bude z knihovny v Ruské na Praze 10 vybudován moderní „Dům čtení“ s elektronickým katalogem a bohatým knihovním fondem…Více informací viz Tisková zpráva [pdf, 82 kB]

01. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (9)

Nakresli oblíbené mláďátko nebo zvíře, které si přeješ!

V březnu proběhla v pobočce Dejvice výtvarná soutěž pro děti z prvních tříd na téma: Nakresli oblíbené mláďátko nebo zvíře, které si přeješ! Soutěže se zúčastnily tři třídy. Jak jsme slíbily, vystavily jsme všechny výkresy.

01. 03. 2007 | Super Admin
Fotografií (17)

Ex libris v knihovně Korunní

Ve čtvrtek 1.3.2007 proběhla v knihovně Korunní výtvarná dílna pro děti v rámci celoroční soutěže s knihou. Děti, kterých se zúčastnilo 17, si tentokrát vyráběly ex-libris a záložky. Slovo ex-libris pochází z latiny a znamená „z knih“. Původně bylo nazýváno i knižní značka. Jedná se o malý ozdobný lístek, který většinou obsahuje název ex-libris, dále jméno, erb, či monogram objednavatele, výtvarný motiv nebo jiné vyjádření vztahu majitele ke knize. Ex libris se vlepuje do knih, aby zde připomínalo jejich majitele. Exlibris – knižní značky jsou prokazatelně starší než knihtisk, objevovaly se již ve středověkých rukopisných kodexech. Jejích tvůrci byli přední umělci jako například Albrecht Dürer, Lukas Cranach, Bartel Beham, v Čechách pak význační umělci jako Alfons Mucha, Max Švabinský, Vojtěch Preissig, Mikoláš Aleš.

22. 02. 2007 | Super Admin
Fotografií (8)

Beseda o Vinohradech

V podvečer 22. února 2007 se v knihovně Korunní konala beseda na téma Vinohrady, kterou připravila paní Dagmar Broncová. Zúčastnilo se nečekaně mnoho lidí a tak téměř nestačily židle. Jako host byl přizván i ředitel nakladatelství Milpo, Ing. Milan Polák, který pohovořil o vinohradské dopravě. Zlatým hřebem večera pak byla ochutnávka vín přímo z vinice v Grébovce.

Předchozí 1   2   3   4   5   6   7   8   Další


Najít v knihovně
  • přetáhnout tlačítko na lištu záložek prohlížeče
  • označit vybrané slovo na jakékoliv prohlížené internetové stránce
  • kliknout na odkaz "Najít v knihovně" na liště záložek prohlížeče
  • automatické vyhledání knížek k tématu v katalogu knihovny